Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

De centrumfunctie van de muziektent op de Kerkbrink

Algemeen

HILVERSUM - Iedere Hilversummer kent de muziektent op de Kerkbrink, ook al staat deze er nog maar relatief kort. Sinds april 2008 is de muziektent een bekende plek geworden in de binnenstad. Volgens Maarten Kaptein van de Stichting Heb Hart voor Hilversum vervult de muziektent inmiddels een centrumfunctie. Hoe lang nog is de vraag, want de muziektent kan wel eens gaan verdwijnen als het plein opgeknapt gaat worden.

Dik 7,5 jaar na de officiële opening spreekt de politiek al over het weghalen van de muziektent en dat terwijl de muziek een geheim met zich meedraagt. In de kelder is door toenmalig burgemeester Ernst Bakker een sarcofaag gemetseld met daarin 350 boodschappen van Hilversummers voor de toekomstige generatie. Het is de bedoeling dat deze kist pas in 2108 opengaat, zodat mensen in de 22ste eeuw een beeld krijgen van hoe wij hebben geleefd.

Rustpunt
Het is dan ook de bedoeling dat de muziektent nog eventjes blijft staan. Sinds de feestelijke opening vervult de muziektent een centrumfunctie. Dat is de overtuiging van Kaptein. Hij is voorzitter van de stichting die de tent heeft opgericht, beheert en de programmering verzorgt. "Hij is er gekomen om van de Kerkbrink een rustige plek te maken", meldt Kaptein. "Het is een rustpunt voor de Hilversummers en een centraal punt om af te spreken. Waar gaat de gemeente naartoe voor de demonstratie van Charlie Hebdo? Ook de kerstzang vindt daar plaats, net zoals de vieringen van 4 en 5 mei. Op jaarbasis heb je het dan toch over zo'n 20 activiteiten." Kaptein heeft gehoord over een verplaatsing van de muziektent naar het Dudokpark, maar dat ziet hij niet zitten. Zo vindt hij het toezicht daar veel minder.

Opgestookt
De muziektent is een cadeau van de Rotary. Toen deze mondiale serviceorganisatie in 2005 100 jaar bestond, kregen de lokale clubs het verzoek een project voor de eigen samenleving uit te voeren. Kaptein had meteen het idee van een muziektent. Deze had immers al eerder op het plein gestaan. Willem Dudok had in 1922 een achtkantig ontwerp gemaakt. Waarschijnlijk is deze houten constructie in de winter van 19944-1945 opgestookt. Rotary Club Hilversum en Hilversum-West zetten in op een terugkeer. Op 7 december 2004 gaf de gemeenteraad aan dit cadeau van de inmiddels opgerichte stichting te accepteren.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant