Afbeelding

Hilversum mag inderdaad vuurwerkverbod instellen

Algemeen

HILVERSUM – Hilversum krijgt dit jaar dan echt een vuurwerkvrije zone. De Raad van State heeft vandaag bepaald dat er geen consumentenvuurwerk mag worden afgestoken in een deel van het centrum. Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

Naar het oordeel van de rechter is het gemeentebestuur bevoegd het vuurwerkverbod in te stellen. De belangen van het college om gevaar, schade en overlast te voorkomen in de vuurwerkvrije zone wegen zwaarder dan het relatief geringe financiële belang van de vuurwerkhandelaren, zo oordeelde de Raad van State.

Omzetdaling
Een aantal vuurwerkhandelaren, waaronder Witbaard, had de voorzieningenrechter gevraagd het vuurwerkverbod voorlopig te schorsen. De handelaren vrezen omzetdaling. Bewoners van het aangewezen gebied kopen geen vuurwerk meer.

Voorlopige uitspraak
De uitspraak van vandaag is een voorlopige. In de loop van volgend jaar doet de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak in deze zaak.

Het vuurwerkverbod geldt voor het uitgaansgebied in het centrum van Hilversum en voor een deel van het marktterrein. In de periode van 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 2.00 uur mag er geen consumentenvuurwerk worden afgestoken in dit gebied.

Uit de krant