Afbeelding

Museum Hilversum voorbeeld voor andere World Press-tentoonstellingen

Algemeen

HILVERSUM - Kunnen nieuwsfoto's ook kunst zijn en horen die dan in een museum thuis? Dat balletje wierpen de vier sprekers zaterdag op bij de opening van de World Press Photo-tentoonstelling in Museum Hilversum. Volgens het kwartet is het antwoord op beide vragen overigens ja.

Als je de lagen van actualiteit en gevoeligheid van de foto's pelt dan zijn de winnende foto's absoluut kunst, zo meende wethouder Wimar Jaeger. In een museum, als de beelden uit de kranten of websites zijn gehaald, krijgen de foto's een heel andere betekenis.

"Het bijzondere hier is de mengvorm van multimedia en fotografie", sprak Lars Boering, directeur van World Press Photo. "Dat is een belangrijke plus voor ons en misschien wel een voorbeeld voor de rest van de wereld."

Naast de mondiaal beste journalistieke foto's op het gebied van nieuws, natuur, sport, portret en dagelijks leven mixt Museum Hilversum deze beelden met de zeven winnende producties van de multimediawedstrijd. De expositie, die Léonie Sazias zaterdag opende, is nog tot en met zondag 10 januari te zien.

Uit de krant