Afbeelding

Hilversums plan van aanpak: 300 extra sociale huurwoningen voor statushouders

Algemeen

HILVERSUM - Met de toestroom van het aantal vluchtelingen neemt ook de druk op het huisvesten van statushouders toe op gemeenten. In de komende jaren loopt het aantal onder te brengen personen met een verblijfsvergunning snel op. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok zegt dat Hilversum aan de taakstelling van het Rijk gaat voldoen en heeft een plan van aanpak klaarliggen met daarin opgenomen 300 extra (sociale huur-)woningen voor statushouders.

Normaliter vangt de regio Gooi en Vechtstreek jaarlijks zo'n 300 statushouders op. Voor Hilversum betekent dit ongeveer 120 personen en veertig woningen per jaar. Dit aantal gaat de komende jaren groeien. De wethouder vermoedt dat er in 2018 een piek is van 300 mensen met een verblijfsvergunning, alleen al voor Hilversum. "We gaan de taakstelling van het Rijk helemaal doen", zegt Van Vroonhoven klip en klaar.

Forse taak
"We lopen al een beetje voorop met het huisvesten van statushouders. Dat blijven we doen, ook al wordt die taak fors. Zonder extra maatregelen verwachten wij op termijn geconfronteerd te worden met huisvestingsproblemen voor regulier woningzoekenden én statushouders is het vervolg van de wethouder.

Drie sporenplan
Net zoals burgemeester Pieter Broertjes een week eerder in deze krant deed, zegt ook de CDA-wethouder dat het plaatsen van meer statushouders niet voor verdringing mag zorgen op de gewone woningmarkt. "We willen de Hilversummers absoluut niet het gevoel geven dat ze rechts worden ingehaald", klinkt het heel expliciet. Om dit mogelijk te maken, heeft Van Vroonhoven een plan van aanpak gemaakt. Dat is een drie sporenplan zoals zij zelf zegt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant