De badeendjeswedstrijd was de afsluiter van Hilversums nieuwste festival. Foto: Bastiaan Miché
De badeendjeswedstrijd was de afsluiter van Hilversums nieuwste festival. Foto: Bastiaan Miché

De Lijst is een festival met potentie

Algemeen

HILVERSUM - Meer reuring in de binnenstad brengen in de week dat de Top 2000 door de ether knalt: dat was wat Festival de Lijst wilde brengen. Leon Zwaans, directeur van Podium de Vorstin, zegt dat het festival positief is ontvangen en dat het veel potentie heeft.

"We zijn tevreden over het grote aantal evenementen", aldus Zwaans. Lezingen, exposities, quizzen, een singer-songwriterstocht in de avonduren, een badeendjeswedstrijd en een bigbandfestival is een greep uit het aanbod dat tussen zaterdag 26 en donderdag 31 december was geprogrammeerd in de binnenstad van Hilversum.

Kwistig
Aan creativiteit geen gebrek én mooie kruisbestuivingen die uit dit festival zijn voortgevloeid. Zo hielp de scouting met de acht kampvuren bij de tocht door Hilversum met de singer-songwriters, was de MB1 van sc 't Gooi betrokken bij de badeendjesrace op de Kerkbrink en was Museum Hilversum de thuishaven van de expositie 'Kwistig met muziek'. Dat zijn niet echt clubs die je in eerste instantie associeert met de Top 2000. "Er zijn mooie cross-overs ontstaan", aldus Zwaans.

Hit
De korenwedstrijd was een regelrechte hit, meldt de directeur. Honderden mensen kwamen hier op af. Het was niet meer mogelijk om de Gooische Brink in te gaan, zo vol stond het. Zwaans roemt de V&D. Daar was eveneens een podium waar de koren optraden en ook in De Vorstin zongen de deelnemers nog. "Het was de dag dat het nieuws van het faillissement naar buiten kwam en de werknemers hebben toch besloten hier vol voor te gaan. Fantastisch", merkt hij op.

Dobberen
De Lijst werd afgesloten met een ludiek evenement: de Top 2000-badeendjeswedstrijd. Zo'n duizend verkochte gele eendjes - het opgehaalde geld is naar de meidenploeg van 't Gooi gegaan waardoor zij naar een internationaal toernooi in Spanje kunnen - dobberden vorige week donderdag in een speciaal aangelegde vijver op de Kerkbrink. "Dit evenement blijft zeker gehandhaafd in de opzet van het festival", geeft Zwaans aan. "Nu waren er honderden mensen. Dat moeten er straks duizenden worden."

Herkenbaarheid
Een punt van aandacht is de herkenbaarheid van het festival in het centrum. Dat moet zichtbaarder zijn dan deze editie het geval is geweest.

Uit de krant