Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Broertjes: 'Twee verschillende werelden weer bij elkaar brengen'

Algemeen

HILVERSUM - Politici en de samenleving leven in twee aparte werelden. De politieke elite en het openbaar bestuur hebben te weinig hun voelsprieten uitstaan in de maatschappij. Dat stelde burgemeester Pieter Broertjes dinsdag in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

Opnieuw haalde de PvdA'er de Belgische schrijver David van Reybrouck aan, die stelt dat 'het dak van de democratie lek' is. "Als tijdens de verkiezingen in Europa stelselmatig minder dan de helft van de kiezers de moeite neemt om te gaan stemmen, dan staan de lichten op rood. Dan staat onze democratische rechtsstaat onder druk. Dan is de politieke elite, het openbaar bestuur, onvoldoende 'in touch' met wat er in de samenleving leeft", waren zijn woorden.

Luisteren
Hilversum is daar volgens Broertjes geen uitzondering op. Ook in de mediastad is zijn nadrukkelijke advies aan de politiek de oren beter te luisteren te leggen en de taal van de eigen inwoners beter te gaan begrijpen. "Ook in ons eigen politieke theater, de gemeenteraad, zijn we te veel met onszelf bezig én luisteren we te weinig naar geluiden uit de Hilversumse samenleving. Dat kan beter", klonk het klip-en-klaar uit zijn mond.

Solidariteit
"De politiek en het publiek leven te veel in parallelle werelden. De meeste mensen zijn best tevreden met hun eigen leven, maar ze zijn bang voor de toekomst. Mensen willen goede zorg, veiligheid op straat en geen woninginbraken. Politici praten over zelfredzaamheid, over marktwerking, over vluchtelingen en Europa. Over solidariteit, maar met wie?", vroeg de burgemeester zich dinsdag hardop af.

In HilversumsNieuws van donderdag 14 januari is meer te lezen over de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester.

Uit de krant