Afbeelding

Comenius College en Gooische Praktijkschool zijn excellent

Algemeen

HILVERSUM - Om het predicaat excellent te vieren, aten de leerlingen van het Comenius College maandagmorgen een gebakje. Dat de mavo, havo en vwo van de Hilversumse middelbare school bij de top van Nederland hoort, kwam wethouder Eric van der Want melden.

"Hilversum heeft een breed onderwijsaanbod en de kwaliteit van het Hilversumse onderwijs is heel goed. Uitstekend onderwijs is meer dan goed lesgeven. Het gaat ook over kansen geven aan leerlingen en aan ruimte bieden. En niet te vergeten een fijne leeromgeving wat betreft schoolgebouw", reageert Van der Want.

Kroon
Vanochtend zijn beide scholen verrast met een pakket waaruit blijkt dat de Inspectie van Onderwijs ze het predicaat excellente school heeft gegeven. "Ik ben heel trots", aldus Johan Veenstra, rector van het Comenius College. "Dit predicaat is de hoogste onderscheiding die het voortgezet onderwijs kan krijgen. En deze hebben we nu voor het tweede achtereenvolgende jaar gekregen en nu zelfs voor drie jaar. Dat is heel bijzonder, zeker ook omdat we het predicaat excellent voor al onze afdelingen, vwo, havo en mavo, hebben gekregen. Het is de kroon op het werk van de medewerkers, de leerlingen en de ouders die zeer betrokken zijn."

Opsteker
Zijn college, Marieke Sumter (directeur Gooische Praktijkschool) is eveneens blij. "Dit predicaat is echt een prachtige opsteker voor het hele team. Het laat zien dat we op de goede weg zijn. Daarbij gaat het vooral om de leerlingen. We werken er hard aan om iedere leerling op de juiste plek te krijgen en goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We gaan uit van wat de leerling kan en wil en van daaruit coachen we hem of haar", zegt zij.

Nieuw
Een excellente school is in de basis een goede school die excelleert op een bepaald gebied dat in de school als geheel doorwerkt. 210 scholen hebben zich het afgelopen jaar aangemeld. Een onafhankelijke jury heeft geadviseerd welke scholen het predicaat verdienen. De afgelopen drie jaar werd het traject excellente scholen georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds dit jaar is de Inspectie van het Onderwijs eindverantwoordelijk. Nieuw is dat de predicaten niet voor één, maar voor drie jaar uitgereikt worden.

Uit de krant