Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Gezamenlijk graven naar de laag eronder

Algemeen

HILVERSUM - Ouders focussen zich te vaak op het problematische gedrag van hun kroost. Het symptoom pakken ouders aan, maar de echte oorzaak, de laag die eronder zit, blijft vaak onaangetast. Dat is althans de mening en ervaring van coach Margot de Hoest. Met een bredere aanpak is het probleem beter te tackelen.

In haar praktijk Zonnewende begeleidt en coacht De Hoest kind en ouders als de communicatie is verstoord. Zij leert ze hoe ze elkaar weer kunnen bereiken. In de afgelopen jaren is de Hilversumse zich steeds meer gaan toeleggen op het begeleiden van kinderen. "Volwassenen zitten vaak met onverwerkte kindzaken uit hun jeugd. Dat kunnen grote en kleine dingen zijn waarmee je als kind heel goed kunt leven. Het leven vormt je. Door middel van therapie kun je beter leren begrijpen waar het vandaan komt en kunnen we misschien kijken naar de laag eronder."

Gedrag
Maar jonge kinderen hebben de woorden nog niet tot hun beschikking om aan te geven wat er exact aan schort. Waarom luistert een kind niet, krijgt het driftbuien of trekt zich terug? Ouders zijn nauw betrokken bij hun kind, maar hebben niet altijd de kennis dat zij onderdeel zijn van het probleem. Alle aandacht gaat te vaak naar het problematische gedrag op zich. "Hebben ouders zich wel wel eens afgevraagd dat hun kind iets wil uitdrukken met dit gedrag waar hij nog geen woorden voor heeft?", is de vraag die De Hoest opwerpt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant