Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

'Herkennen ons totaal niet in geschetste beeld van de brandweer'

Algemeen

HILVERSUM - Minister Ard van der Steur stapt naar het Veiligheidsberaad. De Haagse bewindsman maakt zich zorgen over de terugloop van het aantal brandweervrijwilligers. Dat doet de VVD'er na aanleiding van berichtgeving van RTV NH en EenVandaag die stellen dat er een grote uittocht is onder de brandweervrijwilligers in Noord-Holland. In de Gooi en Vechtstreek maken ze zich geen zorgen omdat alle aangekaarte zaken niet aan de orde zijn.

Angstcultuur, een kloof tussen de top en de werkvloer, onvrede over de werkwijze met het snelle interventie voertuig (siv), ook wel de TS2 genoemd, en vele vrijwilligers die de brandweer de afgelopen jaren, mede door de reorganisatie en de organisatorische gevolgen die deze met zich meebrengen, de rug toekeren. Dat zijn de conclusies die de provinciale omroep en het televisieprogramma na maandenlange research trekken.

Fronsen
Het doet de wenkbrauwen fronsen bij de bestuurders in deze regio. Burgemeester Pieter Broertjes, voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, en brandweercommandant John van der Zwan herkennen zich totaal niet in het beeld dat RTV NH en EenVandaag schetsen. De burgervader heeft het over periodieke aandacht voor de brandweer. De media kaarten dit onderwerp een keer in de zoveel tijd aan, zoals de afgelopen zomerperiode toen de krappe zomerbezetting van het Gooise korps en de inzet van de hoogwerker onderwerp van gesprek waren. Nu staat het onderwerp blijkbaar op de agenda van RTV NH en EenVandaag. Dat iets steeds terugkeert, zou kunnen impliceren dat er ook een kern van waarheid in zit.

Goede scores
Onvrede wijst de brandweercommandant niet van de hand. De reorganisatie van 2011 en de nieuwe werkwijze met de flexibele inzet, waarmee in 2012 is begonnen, zorgen ook voor negatieve zaken. Volgens hem vinden een paar mensen die niet fijn, maar wat dat betreft verschilt de brandweer niet met welk ander bedrijf dan ook. Uit een recent medewerkerstevredenheidsonderzoek komen goede scores naar boven bij zowel vrijwilligers als beroeps.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant