Afbeelding

Opmerkelijk: brandweer Hilversum kan rond eigen kazerne norm niet halen

Algemeen

HILVERSUM - Veiliger dan naast de brandweerkazerne kun je niet wonen, zou je denken. Maar in Hilversum doet zich de bijzondere situatie voor dat juist rondom de kazerne de brandweer niet binnen de gestelde norm met zes man aanwezig kan zijn. Dat is niet de schuld van de brandweerlieden, maar van de organisatie. In de gemeenteraad staat de brandweerzorg vanavond op de agenda.

(Van verslaggevers Joost Lammers en Ingmar Meijer)

Op de brandweerkazerne van Hilversum staan altijd vier brandweermensen paraat. Is er brand in Hilversum dan kunnen ze er snel zijn, maar bij een woningbrand vlak bij de eigen kazerne ontstaat er een probleem. In Nederland is namelijk afgesproken dat de brandweer bij een woningbrand met ten minste zes man aanwezig is. Dat bevestigde de voorzitter van Brandweer Nederland Stephan Wevers een week geleden nog in de uitzending van EenVandaag naar aanleiding van gezamenlijk onderzoek van RTV NH en EenVandaag.

Opkomsttijden
In de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is afgesproken met kleinere ploegen (met vier of twee man) uit te rukken om sneller te zijn en de opkomsttijden te verbeteren, de zogenoemde variabele voertuigbezetting. Het betekent ook dat er meerdere wagens op pad moeten om de gewenste zes mankrachten te halen. De Veiligheidsregio hanteert daarbij de zelf gestelde norm dat binnen vijf minuten na de eerste ploeg de tweede moet arriveren. 

Te laat
En daar zit 'm in Hilversum rondom de kazerne precies het probleem. De vier man uit Hilversum zijn namelijk snel ter plaatse, maar de tweede eenheid van twee of vier brandweerlieden komt uit Bussum of Loosdrecht en die kunnen niet binnen vijf minuten na de eerste ploeg aankomen. Concreet betekent het dat de razendsnelle eerste ploeg wel kan gaan blussen, maar volgens de regels meer dan vijf minuten moet wachten voordat er bijvoorbeeld iemand binnen gered kan worden. Dit is bedoeld om de veiligheid van de brandweermensen niet in gevaar te brengen. Daardoor krijg je dus de merkwaardige situatie dat rondom de brandweerkazerne de brandweer formeel 'te laat' komt bij een woningbrand.

Rode vlek
In het officiële dekkingsplan van de brandweer, dat van kracht is geworden in 2014, is het gebied rond de Hilversumse kazerne dan ook een rode vlek. Zo zijn er in de regio Gooi en Vechtstreek meer van die rode vlekken waar de brandweer niet volgens de eigen normen op tijd op sterkte kan zijn. Dat geldt in totaal voor 3200 objecten, waarvan het merendeel in Hilversum ligt. Het gaat grotendeels om woningen en portiekflats (vooral in Hilversum-Noord).

Dekkingsplan
Vanavond bespreekt de gemeenteraad van Hilversum het nieuwe beleidsplan voor de Veiligheidsregio. Een van de bijlagen is het dekkingsplan, maar er is op dit moment geen wijziging van het dekkingsplan voorzien. Naar verluidt wordt het hele systeem van variabele voertuigbezetting dit jaar wel geëvalueerd. Als daar aanleiding toe is dan zullen er op z'n vroegst aan het eind van het jaar aanpassingen worden doorgevoerd. De Veiligheidsregio is ook om een officiële reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

Uit de krant