Afbeelding

Hete Hangijzers: de lastige positie van werkloze 45-plussers op de arbeidsmarkt

Algemeen

HILVERSUM - Meer dan tweehonderd sollicitatiebrieven heeft hij de laatste jaren de deur uitgedaan, maar tot nu toe heeft dat niet geleid tot een nieuwe baan. "Past niet in het profiel, is het meest gelezen argument", zegt de 58-jarige Hilversummer. Zoals veel leeftijdsgenoten blijkt het ook voor hem moeilijk om weer aan de bak te komen.

"Ik heb nog best veel te bieden", zegt Cools. "Maar het is moeilijk om werkgevers ervan te overtuigen om mensen van mijn leeftijd aan te nemen, want weegt mijn ervaring nog op tegen het salaris dat dit met zich meebrengt ten opzichte van een persoon die jonger en goedkoper is?" Naar zijn mening draait het vandaag de dag te veel om het hebben van de juiste papieren, zoals een hbo-diploma. "Ik heb gewerkt van mijn 18de tot mijn 56ste. Wat is die 38 jaar aan werkervaring dan nog waard?", vraagt hij zich hardop af.

Uitnodigingen
Jarenlang heeft hij gewerkt bij een bouwmarkt, waar hij veel praktijkkennis en knowhow heeft opgedaan. Veel cursussen heeft hij gevolgd, waardoor hij zich wist op te werken tot manager. Sinds mei 2013 zit hij thuis. Tien uitnodigingen heeft hij in de tussentijd gehad om op gesprek te komen. Aan nieuw werk is hij nog niet gekomen.

Het blijkt heel lastig er weer tussen te komen. "Tien, vijftien jaar terug moest je aan 80 procent van de functie-omschrijving voldoen. Die laatste 20 procent kwam wel. Tegenwoordig moet je echt aan alles voldoen, anders hoef je niet eens te schrijven. Je krijgt niet de mogelijkheid te vertellen aan een werkgever wat je allemaal kunt", aldus Cools.

Spannend
Momenteel hinkt Cools op twee gedachten. Het liefst komt hij weer in loondienst, maar als hij daarin niet slaagt dan overweegt hij voor zichzelf te gaan beginnen. De Hilversummer speelt met het idee een eigen klusbedrijf te starten die specialistische klussen doet bij ouderen. "Ik moet in het diepe springen zonder dat ik kan zwemmen. Ik vind dat heel spannend", zegt hij. Hij voelt zich min of meer gedwongen om een eigen bedrijf te beginnen, omdat hij tot juli een ww-uitkering ontvangt. Bijstand krijgt hij niet omdat er vermogen zit in het eigen huis.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant