Afbeelding

Wethouder Jaeger waarschuwt om niet in een nare wereld terecht te komen

Algemeen

HILVERSUM – We moeten het met elkaar rooien, ook al verschil je wezenlijk van gedachten met de ander. Vertrouwen hebben in de democratie. Volgens wethouder Wimar Jaeger lijkt het erop dat het uitgangspunt steeds vaker wantrouwen is. Als dat inderdaad het geval is dan komen 'we in een hele nare wereld terecht'. Hij pleit voor een open houding naar elkaar toe.

Dat schrijft de D66'er deze week in zijn blog. Jaeger ziet de (Hilversumse) maatschappij verharden. Dat merkt hij onder meer aan de toon waarmee burgemeester Broertjes 'vorige week onder vuur werd genomen' en een toon die hem op 'Twitter ziektes toewensen waar je dood aan gaat'.

Uitlaatklep
"Steeds meer en steeds intenser wordt het publieke debat gebruikt als uitlaatklep voor emoties en opwinding. Steeds minder staan inhoud en uitwisseling van argumenten voorop. Steeds meer is de diskwalificatie van de opponent het doel."

Journaille
Ook de pers doet hier volgens de democraat aan mee. Feiten en opinie vervagen. "Niet feitelijke verslaglegging maar emotionele opwinding om de lezer te vangen, leidt steeds vaker naar de koppen in de krant."

Gemeentebestuur
Niet alleen binnen de Hilversumse samenleving merkt Jaeger verharding op, maar hij schrijft dat dit ook gebeurt binnen het gemeentebestuur. Hoewel een kleine twee jaar terug is afgesproken een bestuur te vormen dat tracht in openheid te werken om Hilversum beter te maken, proeft hij een hardere toon. "Dat zou zomaar kunnen leiden tot meer geslotenheid en in plaats van openheid meer onderling vertrouwen, geldingsdrang en diskwalificatie", schrijft de democraat.

Open houding
De oplossing zit 'm volgens de democraat in een open houding naar elkaar toe te blijven stimuleren. Daarnaast is respect voor de ander én de andere mening binnen de democratie van wezenlijk belang.

Uit de krant