Foto: Karin van Leeuwen
Foto: Karin van Leeuwen

Hilversumse start petitie voor humaner vluchtelingenbeleid

Algemeen

HILVERSUM - Ze kijkt om zich heen in het Hilversumse Hema-restaurant. Handen vragend in de lucht. "Zie jij vluchtelingen hier? Ik niet." Anne Fleur Dekker (21 jaar) lacht. Vorige week startte deze online politiek activiste zoals ze zichzelf noemt, een petitie voor een humaner vluchtelingenbeleid in Nederland. Waarom? "Om een tegengeluid te laten horen aan de schreeuwende, rechtse minderheid", legt ze strijdvaardig uit.

De Hilversumse weet waar ze het over heeft: haar vriend uit Irak is een vluchteling. Donderdag is hij overgeplaatst naar een azc voor een verlengde procedure. Dat zegt Dekker genoeg; de toekomst van haar vriend in Nederland is onzeker. "En waarom? Hij heeft hier een leven opgebouwd. Hij zat in de noodopvang, werkte voor verschillende vrijwilligersorganisaties en volgde Nederlandse les."

iPhone
"We hebben elkaar ontmoet door het vrijwilligerswerk. Hij is tolk en vertaler." Dekker staart voor zich uit. Vindt veel mensen onnadenkend. Ze roepen maar wat, maar weten niet waar ze het over hebben: komen die vluchtelingen Nederland binnen met een iPhone in hun handen. En maar klagen. "Logisch dat ze een iPhone hebben. Het zijn geen arme sloebers maar welopgeleide mensen die niet vluchten voor armoede, maar omdat hun leven in gevaar is."

Blond
Dekker is niet alleen fel omdat haar vriend een vluchteling is, ze heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Ze wil het echte verhaal over de vluchtelingen vertellen. Omdat ze denkt dat mensen sneller iets aannemen van een blond Nederlands meisje dan van een vluchteling uit Syrië. Via Twitter heeft ze haar volgers laten weten dat ze een petitie is gestart op http://chn.ge/1QQZADe, die ze binnenkort aan de Tweede Kamer aanbiedt. Meer dan 700 mensen hebben inmiddels getekend. Ze is ervan overtuigd dat de petitie een succes wordt, aangezien hij nu al veel wordt gedeeld op sociale media.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant