Afbeelding

Opvang vluchtelingen Crailo: dit is wat je er nu over moet weten

Algemeen

HILVERSUM - De opvang van vluchtelingen op Crailo wordt groter. Dat hebben het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de provincie Noord-Holland en de regiogemeenten woensdag bekendgemaakt. Maar wat gaat er nu exact gebeuren op Crailo? Het antwoord op de voornaamste vragen. 

Waar komen de vluchtelingen vandaan en waarom vluchten ze?
De vluchtelingen komen vooral uit Syrië, waar momenteel een felle oorlog gevoerd wordt. Door de situatie in hun thuisland vluchten de Syriërs naar Europa en dus ook naar Nederland. De stroom wordt steeds groter. Mensen met een vluchtelingenstatus kunnen in Europa asiel krijgen, dat is zo afgesproken in het zogenaamde Vluchtelingenverdrag. Dat betekent dat vluchtelingen niet aan de grens mogen worden geweerd. In Nederland krijgt een groot deel van alle Syrische vluchtelingen een verblijfsvergunning. 

Hoeveel vluchtelingen komen er naar Crailo?
Er wonen nu ongeveer negentig vluchtelingen op Crailo. Deze mensen wonen er vanaf afgelopen oktober, nadat ze eerst rondje langs enkele sporthallen maakten. Over enkele weken komen er meer vluchtelingen naar Crailo en komt het totaal op driehonderd mensen.

Er werd steeds gesproken over hogere aantallen. Hoe zit dat precies?
Er wordt nog steeds gewerkt aan een plan om op Crailo zeshonderd vluchtelingen op te gaan vangen. Daar wordt achter de schermen nu volop over gesproken en er wordt ook onderzoek naar gedaan. Volgende maand moet er meer bekend worden. Of er echt totaal zeshonderd vluchtelingen op Crailo opgevangen gaan worden hangt onder meer af van de verkoop van een deel van het complex door de provincie Noord-Holland aan het COA, dat de opvang regelt. Daarnaast zou er daarna nog het een en ander verbouwd moeten worden. Als er een akkoord komt en alles gaat door dan komen die 300 extra vluchtelingen rond de jaarwisseling naar Crailo. 

Hoe worden de vluchtelingen precies opgevangen? 
De vluchtelingen worden nu nog opvangen in leegstaande panden op het complex. Dat blijft zo, maar er zullen dus straks meer panden bewoond worden en er komt waarschijnlijk meer definitieve bebouwing. De vluchtelingen worden verdeeld over een soort woongroepen. Er komen straks drie groepen van elk honderd bewoners. Als er enkele maanden later nog eens driehonderd vluchtelingen naar Crailo komen worden er nog drie groepen gemaakt. De regio doet dat om de opvang kleinschalig te houden. De vluchtelingenopvang valt onder de verantwoording van de regio en wordt begeleid door het Leger des Heils. 

Hoe lang blijven de vluchtelingen op Crailo? 
De vluchtelingen worden op Crailo opgevangen gedurende maximaal tien jaar. Dat staat hoe dan ook vast en kan niet meer veranderen. Na de tien jaar worden de grond en de gebouwen ingericht als natuur en wordt alles schoon overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. 

Rondetafelgesprekken
Hilversum gaat de komende weken enkele gespreksavonden houden met Hilversummers over de opvang van vluchtelingen op Crailo. De eerste gesprekken vinden dinsdag 15 maart plaats. De gemeente geeft Hilversummers de kans om te laten weten hoe ze denken over de opvang van asielzoekers op Crailo en te vertellen welke zorgen er leven. Onder meer de burgemeester en een wethouder praten mee. Raadsleden kunnen ook aanschuiven. Er staan vooralsnog drie gespreksavonden gepland, steeds met twee gespreksronden per avond. Per gespreksronde kunnen 35 personen meepraten. Aanmelden voor de gesprekken kan op 035-6926400. 

Meer lezen over de opvang van vluchtelingen door de gemeente en de regio? Lees ons dossier over de opvang van asielzoekers.

Uit de krant