Inwoners konden praten over de opvang van vluchtelingen op Crailo.
Inwoners konden praten over de opvang van vluchtelingen op Crailo.

Open en constructief gesprek over komst vluchtelingen

Algemeen

HILVERSUM - Open en constructief is het eerste rondetafelgesprek verlopen dat gisterenavond werd gehouden over de opvang van vluchtelingen op Crailo.

Wel is de belangstelling voor de gesprekken in de mediastad een stuk minder dan in buurgemeente Gooise Meren. Er kwamen slechts 7 van de 8 aangemelde inwoners.

"Het is moeilijk te verklaren waarom hier minder mensen op af komen. Wellicht omdat in onze buurgemeenten in bepaalde wijken via een brief heeft uitgenodigd en wij eigenlijk alle Hilversummers uitnodigen via diverse kanalen om te komen", aldus een woordvoerder.

Vragen
"Veel vragen gingen over de dagelijkse praktijk en begeleiding. Hier kon de vertegenwoordiger van het Leger des Heils duidelijkheid over geven. Zij verzorgen daar de begeleiding."

Zorgen die aanwezigen onder andere uitten gingen over de vestiging van statushouders en of dit geen verdringing op de woningmarkt zou geven en of er invloed is op de samenstelling van de groep vluchtelingen die worden opgevangen.

Statushouders
"Wethouder Nicolien van Vroonhoven liet weten dat de gemeente druk bezig is met de plannen voor vestiging van statushouders en dat er nog geen sprake is van verdringing, maar dat er wel een taakstelling is om aan te voldoen."

Over de samenstelling van de groep vluchtelingen beslist het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeente kan hier geen invloed op uitoefenen.

Gesprekken
De gemeente organiseert op 21 en 29 maart ook nog gesprekken voor belangstellenden die vragen hebben. Inwoners moeten zich hiervoor van te voren wel voor opgeven. Dit kan telefonisch bij het regiokantoor Gooi en Vechtstreek.

Uit de krant