Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Broertjes hoopt in 2016 enorme slag slaan in strijd tegen woninginbraak

Algemeen

HILVERSUM – Met het hoge aantal woninginbraken zat burgemeester Pieter Broertjes in 2015 met z'n handen in het haar. Ineens was daar een behoorlijke piek in de ongewenste bezoeken. Een dikke drie maanden op weg in 2016 en nu lijken de politie en de gemeente de zaak beter onder controle te hebben. Volgens Broertjes slaat de integrale aanpak aan.

Dat zegt hij naar aanleiding van de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor. Dat is een rapportage die de gemeente in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gemaakt. Deze monitor is een groot landelijk, regionaal en lokaal onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid buurtproblemen, risicobeleving en het optreden van gemeente en politie. Hilversum gebruikt de resultaten bij het veiligheidsbeleid.

Fors gedaald
De uitkomst van vorig jaar was dat er stevig moest worden ingezet op het voorkomen van woninginbraken. Ten opzichte van 2014 steeg het aantal inbraken met 39 procent (van 405 naar 564). Nu lijkt het erop alsof alle ingezette middelen zich uitbetalen. "Vorig jaar rond maart was er een piek in het aantal inbraken", laat de burgemeester weten. "Inmiddels is het aantal woninginbraken fors gedaald. Samen met bewoners, politie en andere betrokkenen zijn diverse acties ondernomen."

Lokmiddelen
Vorig jaar is de gemeente samen met de politie begonnen met het geven van voorlichtingsbijeenkomsten over inbraakpreventie. Daarnaast geeft Broertjes aan dat er extra toezicht is, dat innovatieve lokmiddelen zoals camera's en Mobeye zijn gebruikt, dat het aantal WhatsAppgroepen hard is gegroeid en dat Hilversum samen met de andere gemeenten uit de regio het project 'Gooi in actie' heeft opgetuigd. Hierin zijn verschillende maatregelen tegen woninginbraak opgenomen. Hij noemt inzet van toezichthouders, meer burgerparticipatie en extra inhuur van particuliere beveiliging.

Extra geld
De Hilversumse raad heeft ook nog extra geld vrijgemaakt voor het inbraakwerend maken van woningen. Het gaat om een bedrag van 111.000 euro. "We zijn in overleg met het ministerie en de woningcorporaties om allemaal fors te investeren. Als dat lukt dan slaan we een enorme slag dit jaar in de strijd tegen inbraak", luiden de woorden van Broertjes.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant