Foto: Karin van Leeuwen
Foto: Karin van Leeuwen

Deelname aan Run for KiKa is afsluiting voor jonge Hilversummer

Algemeen

HILVERSUM - Hij is druk met het leren van een proefwerk voor natuurkunde. Maar even tijd om te vertellen dat hij meedoet aan de KiKarun heeft Hilversummer Jelle Telkamp (15) wel. Samen met zijn moeder Diana Rondon vertelt hij waarom hij in juni meedoet aan de Run for KiKa: hij heeft zelf kanker gehad. De run is een mooie gelegenheid om die periode af te sluiten.

Wie Jelle ziet, kan niet vermoeden dat deze jongen vier jaar geleden behoorlijk ziek was. Hij was 11 jaar, ging naar basisschool De Wilge, speelde met vriendjes en sportte veel. Toen hij met zijn vader van wintersportvakantie terugkwam en zijn moeder hem zag, vond ze dat hij een bol gezicht had.

Chips
"Heb je veel chips gegeten, Jelle", grapte ze nog. Ze gingen direct door naar de volgende wintersportvakantie en toen werd duidelijk dat niet de chips voor de zwellingen zorgden, maar dat er iets anders aan de hand was. Wat wisten ze niet. De huisarts dacht dat Jelle de bof had. "Het werd niet beter en we gingen terug naar de huisarts. Hij opperde een allergie", vertelt moeder Diana.

Diagnose
Een foute diagnose, want toen ze met Jelle en haar andere zoon Mees naar de spoedeisende hulp ging, kreeg ze de verwoestende mededeling dat Jelle kanker had. De mededeling sloeg in als een bom. Onderzoeken volgden en daar kwam uit dat Jelle non-hodgkin, lymfeklierkanker, had. Een groot gezwel drukte op zijn borst.

Schoon
Jaren van doktersbezoeken en chemokuren braken aan. En vier jaar na dato gaat het goed met Jelle. Hij hoopt op 18 januari 2017 schoon en beter verklaard te worden. Dan is het precies vijf jaar geleden dat de ziekte werd geconstateerd.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant