Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Ontwerper MH17-monument: 'Ik voel de druk wel'

Algemeen

HILVERSUM - Het waait en het regent als vormgever Sven Lamme de deur van Ontwerpstudio Lamme op Werf35 opendoet. Hij loopt door de loods, behendig over hout, meubels en andere obstakels stappend. "Hier is het", glimlacht hij. Hij stopt wat afvalhout in zijn allesbrandertje. In deze ruimte bedacht hij hoe het MH17-monument eruit zou kunnen zien. Trots was hij toen de commissie met hem in zee wilde. "Maar ik voel de druk wel."

Lamme was een van de vormgevers die door de gemeente Hilversum werden gevraagd om mee te denken over een MH17 herinneringsmonument. Helemaal de vrije hand had hij daarin niet, maar wel kon hij zijn eigen visie en draai aan het monument geven. Het was vanuit de commissie al snel een gegeven dat het vijftien zonnebloemen zouden worden. "Daar kon ik mij prima in vinden. Ik heb de bloemen laten variëren in grootte", vertelt Lamme.

Lengte
De grootste bloemen hebben de lengte van een volwassene en stellen ook de volwassen Hilversummers die omkwamen bij de ramp voor, de kleinere bloemen de omgekomen kinderen. "Maar," vertelt Lamme, "de grote bloemen heb ik niet al te hoog gemaakt, want anders kijken mensen continu de lucht in en dat is ook weer niet de bedoeling."

Emoties
Het monument roept veel emoties op en de vormgever heeft goed nagedacht over hoe het eruit moet zien. Volgens Lamme werd het idee om een herinneringsmonument in Hilversum te realiseren vorig jaar al geopperd. Een jaar daarvoor kwamen vijftien Hilversummers op donderdag 17 juli 2014 om bij de MH17-ramp. De nabestaanden waren er nog niet aan toe om na te denken of ze behoefte hadden aan een herinneringsmonument, laat staan hoe het eruit moest zien.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant