Karin Walters. Foto: Hart voor Hilversum
Karin Walters. Foto: Hart voor Hilversum

Hart voor Hilversum: 'Stop verkoop sociale woningen'

Algemeen

HILVERSUM - Wie een (sociale) huurwoning wil hebben in Hilversum en omstreken moet engelengeduld hebben. Starters wachten gemiddeld vier jaar en tel daar bij doorstromers nog eens tien jaar bij op, zo meldt Hart voor Hilversum. Met de behandeling van de lokale woonvisie op woensdag 11 mei in de raad hamert de oppositiepartij dat meer sociale huurwoningen een goed medicijn zijn voor de hoge woningnood in Hilversum.

Hart voor Hilversum is van mening dat de huidige coalitie van D66, VVD, SP en CDA niet goed genoeg doordrongen is van de noodzaak van meer sociale woningbouw. De coalitiepijlen zijn te veel gericht op de scheefwoners: huurders die uit hun sociale woning moeten doorgroeien naar een ander huis.

Scheefwoners
"Al jaren wordt dat geprobeerd. Erg succesvol is dat niet. Scheefwoners houden vaak vast aan hun sociale huurwoning. Logisch: ze weten dat als ze er eenmaal uit zijn en hun inkomen onvoorzien daalt, ze pas na jaren wachten in een te dure woning weer een sociale huurwoning kunnen krijgen", zo schrijft raadslid Karin Walters.

Statushouders
Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om in de komende jaren driehonderd woningen te bouwen voor statushouders. Tevens is in het college afgesproken om nog eens honderd extra sociale huurwoningen neer te zetten in Hilversum boven op de 'reguliere' nieuwbouwprojecten. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok wijst er steeds op dat de gemeente binnen nu en vijf jaar 1.550 nieuwe huizen wil realiseren en daarmee de grote opgave - extra statushouders huisvesten en de problemen op de woningmarkt het hoofd bieden - aan te willen pakken.

Achterdeur
Aan de voorkant ziet dat er aardig uit, maar Hart voor Hilversum ziet ondanks vierhonderd nieuwe sociale woningen dat de 'achterdeur nog openstaat'. "Voor elke nieuwe sociale huurwoning mag een corporatie een andere sociale huurwoning verkopen of liberaliseren. Zo stijgt het aantal sociale huurwoningen niet, maar blijft het gelijk!", meldt Walters.

In de kou
Volgens haar mogen corporaties hun sociale huurvoorraad blijven verkopen. "En zo is duidelijk geworden dat ze de Hilversummers die wachten op een sociale huurwoning in de kou laten staan", is de conclusie van Walters. Om dit te voorkomen dient de fractie volgende week woensdag een amendement in waarin de verkoop en liberalisatie van deze woningen per direct stopt. Tevens wil de partij dat de gemeente sneller doorpakt: meer sociale huurwoningen. In het transformeren van kantoorpanden ziet Hart voor Hilversum kansen om dat op korte termijn te realiseren.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant