Zorgen bij Tjen Schifferstein, voorzitter Utrechtseweg & Omgeving. Foto: Bastiaan Miché
Zorgen bij Tjen Schifferstein, voorzitter Utrechtseweg & Omgeving. Foto: Bastiaan Miché

Massale bomenkap leidt tot boosheid bij omwonenden

Algemeen

HILVERSUM - Normaliter is een konijn uit een hoge hoed een aangename verrassing. In het geval van de geplande ontbossing van Hilversum van het Goois Natuurreservaat (GNR) wordt deze 'truc' als zeer vervelend beschouwd door onder meer de bewoners van de Utrechtseweg. Zij zijn boos omdat er volgens hen geen enkele mogelijkheid tot inspraak is geweest.

"Wij juichen het herstel van historische natuurwaarden toe en daarom ondersteunen wij het plan van het GNR in essentie. Wel willen we namens een groot aantal omwonenden, recreanten en leden van onze vereniging onze zorgen uiten over dit plan", schrijven Tjen Schifferstein en Ineke Riezebos. Zij zijn respectievelijk voorzitter van de Vereniging Utrechtseweg en Omgeving en Buurtvereniging Bonairelaan. De twee zijn in de pen geklommen richting het gemeentebestuur van Hilversum en hun collega's uit Laren, Blaricum, Huizen, Gooise Meren en de provincie Noord-Holland.

170 Voetbalvelden
De plannen van het GNR zijn rigoureus te noemen. In de komende drie jaar is het de bedoeling dat de natuurorganisatie het bosgebied ten zuidoosten van Hilversum gaat aanpakken. Het bos verdwijnt. Daar komt heide voor terug. De omvang van de bomenkap schrikt de verontruste Hilversummers af. "Om dit te bereiken zullen 80.000 bomen gekapt moeten worden en zal een kaalslag ter grootte van 170 voetbalvelden ontstaan", melden de briefschrijvers.

Boosheid
Grote zorgen zijn er bij de omwonenden. Dat bleek dinsdagavond tijdens de vierde en laatste informatieavond die het GNR verzorgde. De zaal in Hollandsche Rading puilde uit, zo maakten wethouder Arjo Klamer en GNR-woordvoerder Edwin van Oevelen kenbaar. Veel boosheid werd geuit, geeft de SP-bewindsman aan.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant