Foto: Koosje de Beer
Foto: Koosje de Beer

Costerustuin meer bekendheid geven

Algemeen

HILVERSUM - "De tuin bloeit nu op haar mooist, maar nog lang niet alle Hilversummers weten dat zij hier altijd welkom zijn." Om de gratis toegankelijke botanische Costerustuin meer bekendheid te geven organiseert vrijwilligster Ellen Brandligt twee keer per jaar een rondleiding door de tuin met een high tea met zelfgemaakte hapjes. Een aanrader voor wie ook eens kruidenbotersandwiches met klaproosblaadjes of monchoutaart met paardenbloemengelei wil proeven.

"Kijk, dit is roomkervel", zegt Brandligt aan het begin van de rondleiding, wijzend naar een groene plant met geveerde bladeren. De gedreven tuinierster weet veel over de kervelsoort te vertellen. De bladeren en zaden zijn eetbaar en smaken naar anijs en daarnaast werd de plant vroeger ook gebruikt bij het scheppen van papier.

Standplaats
Enigszins verbaasd kijkt de groep naar de grote, weinig opvallende plant. Driftig maakt iedereen aantekeningen en nieuwsgierig vragen twee dames naar de standplaats en de manier van opkweken. Deze plant willen zij ook wel in hun tuin. "Dat kan", zegt de rondleidster. "Iedere eerste zaterdag van oktober organiseren we een plantuitgiftedag in de tuin."

Akelei
Het is het begin van een rondje met veel verrassingen. Zo leren we dat het zaad van de akelei vooral door mieren wordt verspreid, stinkende gouwe tegen wratten helpt en timmermanskruid dan misschien wel veel op koolzaad mag lijken, maar vroeger op wonden (door verkeerd timmeren) werd gelegd en daarbij heerlijk is als sla.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant