Afbeelding

OM erkent fout onderzoek Dascha, excuses naar nabestaanden

Algemeen

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie erkent dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de dood van Dascha Graafsma. Haar vader, René Graafsma, begon met zijn eigen onderzoek en ontdekte de tekortkomingen.

Een woordvoerder van het OM heeft ondertussen excuses aangeboden aan Dascha's vader. "Dit is een domme fout die bij ons gemaakt is, dat is niet goed, klaar. Punt", zegt Bernhard Jens namens het OM tegen RTV NH. De fouten zijn volgens de woordvoerder echter niet dermate groot geweest dat de conclusie van het onderzoek verandert. "Dus de conclusie dat zij zichzelf om het leven heeft gebracht, verandert voor ons niet."

Meer gevonden op camerabeelden
Op de nieuwe beelden lopen twee jongens vlak na Dascha op hetzelfde punt. Volgens Jens heeft het tweetal echter niets gezien. "Niemand heeft zich gemeld. Deze zaak is natuurlijk 'giga' in de media geweest. En niemand heeft zich gemeld! Niemand heeft haar zien lopen, dus deze jongens hebben haar ook niet zien lopen, dus of het nou vroeger of later is geweest, niemand heeft zich gemeld."

De zaak zal niet heropend worden, maar Jens is op de hoogte dat René Graafsma blijft doorgaan. "Hij gaat tot het uiterste in deze zaak en dat is zijn goed recht."

Excuses geaccepteerd
Vader René heeft de excuses van het OM geaccepteerd. "Fijn dat de politie nadrukkelijk de moeite heeft genomen om iedereen die bij Dascha betrokken is, excuses aan te bieden", zo laat tegen RTV NH weten.  "Wij blijven op zoek naar de waarheid, naar wat er werkelijk gebeurd is. Dat is ons streven."

Uit de krant