Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Ahmet Polat belicht graag maatschappelijk gevoelige thema's

Algemeen

HILVERSUM - Zenuwachtig voor prinses Beatrix, die zijn expositie Weer toekomst! opende, was hij niet. Ahmet Polat, Fotograaf des Vaderlands en inwoner van Hilversum vond het spannender wat hoe de door hem geportretteerde vluchtelingen gingen reageren op zijn foto's. "Iedereen was enorm happy en verbaasd", blikt hij een dag na de opening van de tentoonstelling terug.

Van de uit Guinee afkomstige Daniel Saah kreeg Polat het volgende te horen: "Ik wist dat je foto's maakte, maar ik wist niet dat je dit deed", zegt hij lachend. De Hilversummer vertelt verder dat de tegenwoordig in Bovenkarspel wonende Saah later bijna een gat in de lucht sprong, nadat de prinses hem verteld had gecharmeerd van zijn foto die Polat maakte tijdens zijn naturalisatie.

Cadeautje
"Voor hem was dat een belangrijk moment. Tot die tijd had hij altijd voor zich zelf moeten zorgen en nu heeft hij een overheid die zorg voor hem draagt. Dat de prinses dit tegen hem zei was als een cadeautje bovenop de naturalisatie", aldus

Plicht
Polat is maatschappelijk erg geëngageerd. Hij ziet het bijna als een plicht om belangrijke thema's van nu te belichten in langetermijnprojecten. Hij wil tegenwicht bieden aan wat de mainstream media voorschotelen, zoals dat gebeurt in discussie over vluchtelingen.

Moddergooiwedstrijd
"Het debat over vluchtelingen in Nederland gaat verder dan scherp. Soms is het te bot voor woorden. Mensen die hier al twintig, dertig jaar of langer wonen moeten zich verantwoorden omdat ze zich aangesproken voelen in deze moddergooiwedstrijd, want een debat kun je het niet meer noemen. Mensen vergeten snel. Zo vergeten zij dat vluchtelingen van alle tijden zijn. Ik probeer dat in historisch perspectief te plaatsen. Dat is voor mij heel belangrijk", aldus de Hilversummer.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant