Foto's: Bastiaan Miché
Foto's: Bastiaan Miché

Weer toekomst! laat gewone leven van vluchtelingen zien

Algemeen

HILVERSUM - Hij is nog steeds dankbaar en denkt met een warm gevoel terug aan zijn aankomst in Nederland nu 17 jaar geleden. Victor Habylimana (44) vluchtte in 1991 uit Rwanda. Toen hij in Nederland aankwam, kreeg hij een lekkere warme jas en een deken. "Ik vond het een indrukwekkend ontvangst", blikt hij terug. Habylimana is een van de geportretteerden op de tentoonstelling Weer toekomst! die maandag door prinses Beatrix in Museum Hilversum werd geopend.

De tentoonstelling laat tien portretseries van vluchtelingen zien. Opvallend daarbij is dat Ahmet Polat, Fotograaf des Vaderlands, in samenwerking met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF niet het beeld van vluchtelingen laat zien zoals wij die dagelijks in de media voorgeschoteld krijgen.

Buitengewoon
Dat vindt ook Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. Toen hij gevraagd werd de foto's in zijn Hilversumse museum te laten zien aan het publiek, was hij benieuwd. "Het is geen eenvoudige opdracht om vluchtelingen in hun dagelijkse leven te portretteren. Vluchtelingen die werken aan hun toekomst, die hun steentje aan ons land bijdragen. Ik vind dat Ahmet er buitengewoon goed in is geslaagd om dat te laten zien."

Niet standaard
Van Breugel had zo zijn twijfels toen hij de foto's zag. Prachtige platen van mensen die gewone activiteiten ondernemen. Niet de standaard beelden die hij dagelijks op het Journaal en in de krant ziet.

Mijn hart
"De foto's openen mijn hart en laten mij op een andere manier kijken. Ik zie het leven van een vluchteling. Zijn dagelijkse leven." Maar is dat zo bijzonder dan? Wel voor de geportretteerden die op de vlucht waren omdat ze in hun land van herkomst hun leven niet zeker waren. Ze lieten Polat toe in hun leven, vertrouwden de fotograaf volkomen. Het leverde ontroerende, blije foto's op.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant