Meer overlast sinds begin juni kan te maken hebben met de ramadan schreef Broertjes twee weken terug. Foto: Bastiaan Miché
Meer overlast sinds begin juni kan te maken hebben met de ramadan schreef Broertjes twee weken terug. Foto: Bastiaan Miché

Verontwaardiging bij Platform BewustMoslim over uitspraak Broertjes

Algemeen

HILVERSUM - Wat is het causale verband tussen de ramadan en de toegenomen overlast in Hilversum-Oost? Platform BewustMoslim ziet de connectie niet en laakt burgemeester Pieter Broertjes die in een brief aan de gemeenteraad wel een directe link heeft gelegd tussen beide. "Ergens hadden we gehoopt dat u verkeerd geciteerd bent. Maar helaas, niets is minder waar", schrijft voorzitter Ali Ozturk, die vindt dat de islamitische maand ramadan onterecht de schuld krijgt voor de problemen in deze buurt.

Verontwaardigd is Platform BewustMoslim. Twee weken geleden gaf de burgemeester aan dat de islamitische maand ramadan te maken kan hebben met de sinds begin juni toegenomen overlast in Oost. In de burgemeestersbrief van 16 juni meldt Broertjes dat er sinds begin juni meer sprake is van overlast door jongeren. Geluidsoverlast, vernielingen, samenscholing, hinderlijk gedrag en brandstichting noemde hij.

Ongeregeldheden
"Het is al een tijdje weer onrustig in Oost. De afgelopen week was er helaas veel overlast. Dit kan met de ramadan te maken hebben. Gedurende de ramadanperiode zijn we extra alert. De ervaring leert dat er dan vaak meer ongeregeldheden zijn", schreef de burgervader toen aan de lokale politiek.

Kritisch
Dit is in het verkeerde keelgat geschoten. Waar is deze conclusie op gebaseerd wil het platform weten. In hun ogen lijkt het erop dat de ramadan de schuld krijgt in plaats van dat de gemeente eens kritisch kijkt naar de onderliggende ontstaansfactoren van het probleem en de effectiviteit van het beleid.

Aanbidding
"Het is namelijk simpelweg onjuist dat er een causaal verband bestaat tussen crimineel gedrag en de maand ramadan, die voor moslims in het teken staat van bezinning, aanbidding, goed gedrag, tolerantie en saamhorigheid", meldt Ozturk in een brief aan de burgervader.

Maart
De uitspraak van Broertjes is uit de lucht gegrepen. Het berust niet op feiten, onderzoeken en cijfers. De meeste incidenten die de burgemeester beschreven heeft, hebben niet plaatsgevonden tijdens de ramadan. Een lukrake conclusie vindt BewustMoslim. "Het is alsof u zou veronderstellen dat de forse stijging van uitgaansgeweld en woninginbraken in Hilversum kan komen door de maand maart", is het voorbeeld van Ozturk.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant