Afbeelding

Pijlen brandweer op zzp'ers en huisvrouwen

Algemeen

HILVERSUM - Gezien de huidige ontwikkelingen moet de brandweer in een andere wervingsvijver gaan vissen. Daarom gaat de Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV) in de nabije toekomst nieuwe doelgroepen aanspreken om brandweervrijwilliger te worden. Het korps gaat zich meer richten op zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en huisvrouwen.

Steeds meer bedrijvigheid verschuift zich naar de randen van de gemeente, zo ook in de Gooi en Vechtstreek. Daardoor wil de opkomsttijd van vrijwilligers, als zij naar de kazerne moeten komen, nog wel eens lastig worden. De vraag is dan wie er overdag snel kan opkomen. Zzp'ers werken vaak vanuit huis en ook huisvrouwen zijn overdag, als de kinderen naar school zijn, beschikbaar. "Het zijn interessante doelgroepen voor ons, al realiseren zij zich dat misschien niet eens. Uiteindelijk zijn wij samen de brandweer", aldus een woordvoerster van de BGV.

Voorlopig zit het qua vrijwilligers bij de BGV wel snor. Het regionale korps beschikt over 323 vrijwilligers, terwijl de norm voor repressieve vrijwilligers op 293 ligt. Vorige week donderdag legden 26 mensen, beroeps en vrijwilligers, de ambtseed af. Zeven afwezigen volgen dit voorbeeld bij de volgende gelegenheid. Tegen de landelijke trend in heeft het regionale korps geen terugloop. "Daar zijn we ongelooflijk trots op", meldt brandweercommandant John van der Zwan. In het Gooi wordt continu gewerkt aan nieuwe aanwas van vrijwilligers, om natuurlijk verloop, verhuizingen en mensen die stoppen omdat zij het niet meer kunnen combineren met hun werk of thuissituatie, op te kunnen vangen.

Uit de krant