Afbeelding

Regio 'verwonderd' om vluchtelingenstop Crailo

Algemeen

LAREN - "We zijn op zijn zachtst gezegd verwonderd als regio dat dit nu gebeurd. We hebben ons zo hard gemaakt voor de opvang hier en bestuurlijk onze nek uitgestoken", stellen de regiobestuurders naar aanleiding van het voorlopig stopzetten van het huisvesten van vluchtelingen in AZC Laren op het terrein van Crailo.

"We hebben het idee dat er nu alleen op korte termijn wordt nagedacht over een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. De situatie in het Midden Oosten is echter heel onstabiel en ook de deal met Turkije staat op losse schroeven."

Duidelijkheid
Begin september komt er meer duidelijkheid over de status van AZC Laren. Dan is er een zogeheten landelijke regietafel waar onder andere staatssecretaris Klaas Dijkhoff en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bepalen hoe om te gaan met de vluchtelingenopvang in heel Nederland.

Hier zullen namens de regio ook burgemeester Pieter Broertjes uit Hilversum aanschuiven, samen met zijn Larense evenknie Elbert Roest.

Beleid
"Voor ons als regio is het van belang dat daar wordt toegelicht wat het nieuwe landelijke beleid wordt als het gaat om de opvang van vluchtelingen", stellen de zeven regiogemeenten die zich hard hadden gemaakt voor de opvang op het terrein van Crailo.

Een belangrijk aspect dat hierbij aan de orde zal komen is hoe om te gaan met de inspanningen en gemaakte investeringen tot nu toe.

Cruciaal
Burgemeester Roest voegt daar nog aan toe: "Crailo is een opvangcentrum van bewezen kwaliteit. Voor mij is cruciaal hoe de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland nu gaat reageren aan de regietafel. Als Rijksheer is hij belast om nu en in de toekomst de vluchtelingenopvang in goede banen te leiden."

"Als hij akkoord gaat met sluiting voorzie ik in Laren, maar ook op vele andere plekken in het land, dat het draagvlak voor toekomstige nieuwe aanvragen volledig zal verdwijnen. Welke burgemeester zal zich dan nog in zo'n ongewis avontuur storten? Ik hoop dat hij de rug recht houdt en niet akkoord gaat met sluiting. Dit land is niet gediend met opportunistische korte termijn politiek."

Wonen
Hoewel er pas in september dus meer bekend is over het wel of niet voortbestaan van een eventueel AZC Laren, schakelen de wethouders wonen vandaag al wel om naar wat er nu moet gebeuren met de vluchtelingen in de regio.

"Zij gaan nu al in gesprek met het COA om te kijken wat er met de huidige bewoners moet gebeuren. Op dit moment zijn dit er nog ruim zestig."

Tweederde heeft een verblijfsvergunning en zal in de regio gehuisvest moeten worden. "Verder moet er gekeken worden wat er met de overige bewoners zal gaan gebeuren."

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Aanbieder Check zal gefaseerd 200 tweewielers aanbieden Behalve de gifgroene is er nu ook de paars-witte elektrische deelscooter in Hilversum Bedrijven 30 jun, 14:00
Logo
Afbeelding
'Na vijf jaar is het tijd voor weer wat anders', aldus eigenaar Baki Cinar Uit zijn voegen barstende BAAK sluit deuren Mensen 30 jun, 11:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 08:45
Logo
Afbeelding
Ook geen stoplichten met drukknopjes of extra zebrapaden Moet 30km-zone rondom scholen de standaard regel zijn? Nee, vindt het Hilversumse college Politiek 29 jun, 19:00
Logo
Afbeelding
Man wel veroordeeld voor bedreiging en verboden wapenbezit Rechtbank: geen bewijs voor poging doodslag in G Spot Politie 29 jun, 15:00
Afbeelding
Nieuw festival OPEN035 als ‘hernieuwde kennismaking tussen Hilversummers en culturele instellingen’ Cultureel 29 jun, 13:53
Logo
Afbeelding
Boerenprotest op parkeerplaats bij gemeentehuis in Bussum Boer Frans Jan ter Beek: ‘Het gevolg zal uitkopen zijn, maar ik ga niet weg!’ Bedrijven 29 jun, 13:30
Logo
Afbeelding
Man vernielde die nacht ook drie auto's Hilversummer hoogstwaarschijnlijk onder invloed van drugs tijdens stichten van vijf branden Politie 29 jun, 11:05
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief