Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Handelen met de rem erop in de regio

Algemeen

HILVERSUM - In de Gooi en Vechtstreek klinken weleens geluiden door dat Hilversum arrogant of overheersend is. Het college van burgemeester en wethouders wil graag de rol van centrumgemeente op zich nemen. Maar zodra zij die verantwoordelijkheid neemt, belandt Hilversum in een spagaat. Dat heeft het gemeentebestuur aangegeven bij Deloitte tijdens het bestuurskrachtonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Met ruim 87.000 inwoners is Hilversum de grootste gemeente van de regio. Dat brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, die de Hilversumse bestuurders ook best willen nemen. Daarnaast heeft de gemeente zelf ook de nodige ambities. Zij houdt van doorpakken. Welke positie Hilversum dan moet innemen is lang niet altijd even helder. Het is een vraag waar zij geen goed antwoord op heeft, omdat zij regelmatig te maken krijgt met kritiek van de andere regiogemeenten.

Domineren
"Het college heeft bij de rol van centrumgemeente een ambivalent gevoel", zo hebben de onderzoekers van Deloitte opgetekend in het 97 pagina's tellende eindrapport Bestuurskrachtonderzoek Gooi en Vechtstreek. "Het college voelt de verantwoordelijkheid om als centrumgemeente op te treden, maar tegelijkertijd merkt zij dat als zij acteert op die verantwoordelijkheid dat soms door andere gemeenten wordt ervaren als 'Hilversum wil domineren'. Dat belemmert vervolgens de samenwerking", is de conclusie.

Hoe dan?
Het voortouw nemen lijkt de ene keer wel en dan weer niet gewenst. Hoe te handelen is dan de vraag die de Hilversumse bestuurders zichzelf vervolgens stellen. Voor Hilversum is lang niet altijd duidelijk welke rol zij moeten spelen. Volgens het college zorgt dit voor omzichtigheid. Het is handelen met de rem erop.

Te klein
Ook in gevallen van belangenbehartiging vindt het college het zo nu en dan best lastig om de regio te vertegenwoordigen. Dat komt omdat de regio Hilversum niet als de representant beschouwt én de gesprekspartner die Hilversum dan ziet als een 'te kleine gesprekspartner'. Deloitte trekt dan ook de conclusie dat Hilversum op regionaal niveau zoekende is naar de juiste positionering ten opzichte van de andere gemeenten in de Gooi en Vechtstreek.

Uit de krant