Afbeelding

'College heeft geen oog voor Clemenskerk'

Algemeen

HILVERSUM - "Het steunen van een sociaal-culturele voorziening in de Clemenskerk is ook een politieke keuze, die door de door VVD en D66 gedomineerde colleges van Hilversum niet wordt gemaakt", dat zegt Stichting Vrienden van de Clemenskerk. Zij zijn tegen de plannen voor een trampolinepark in de kerk.

Eerdere plannen voor een commercieel kinderdagverblijf en een vintagewinkel in het rijksmonument gingen niet door. Nu ligt er een nieuw plan voor een trampolinepark in de kerk, maar de Stichting Vrienden van de Clemenskerk is de ad-hoc-besluitvorming rond het monument, waarin ondernemers de hoofdrol spelen, zat. De Vrienden richten zich in een brief tot de gemeenteraad om hun onvrede kenbaar te maken. Zij verzoekt de gemeenteraad om het college kritisch te bevragen over de gang van zaken rond de herbestemming en de gevolgen van de ad hoc-planvorming voor de buurt.

De Vrienden trokken jarenlang zij aan zij op met de gemeente voor het behoud van het kerkgebouw. Maar volgens de Vrienden heeft de gemeente zich sinds de aankoop van de kerk door BOEi in 2010 teruggetrokken uit een actieve rol en het initiatief volledig overgelaten aan BOEi. "De wijk wordt steeds onverwachts geconfronteerd met een nieuw plan en moet dan zelf weer uitzoeken wat de gevolgen hiervan zijn voor het monument, de buurt en direct omwonenden. "

Kortste eind
"Daarbij trekt de buurt altijd aan het kortste eind, omdat het gemeentebestuur voor ieder plan goedkeuring kan geven, vanuit het argument dat het in het algemeen belang is om langdurige leegstand te voorkomen. Dat die leegstand te wijten is aan het ontbreken van inzet van de gemeente voor een maatschappelijke functie en jarenlang uitstel door BOEi van het herstel van de vloer, waardoor ook tijdelijk gebruik niet mogelijk was, blijft dan onvermeld."

Uit de krant