Voorlopig kunnen de auto's alleen het centrum uitrijden via de Emmastraat. Foto: Bastiaan Miché
Voorlopig kunnen de auto's alleen het centrum uitrijden via de Emmastraat. Foto: Bastiaan Miché

Tweerichtingsverkeer Emmastraat voorlopig van de baan

Politiek

HILVERSUM - Het woord is in 2018 aan de Hilversumse kiezer. Moet de Emmastraat wel of geen tweerichtingsverkeer krijgen? In deze collegeperiode wordt die beslissing niet genomen, zo is woensdagavond duidelijk geworden tijdens de commissie Verkeer en Beheer.

VVD-wethouder Floris Voorink van Verkeer heeft het voorstel om tweerichtingsverkeer weer in te voeren op de Emmastraat van tafel gehaald. Politiek draagvlak voor herinrichting van deze verkeersader ontbreekt, nu coalitiepartners CDA en SP niet zeker zijn dat de veiligheid voldoende geborgd is in het definitieve ontwerp voor de Emmastraat, het Gooilandplein en de Groest-Zuid.

Onbalans
De fracties baseren zich op het rapport van Arcadis, dat op verzoek van CDA, SP, D66 en VVD onderzoek heeft gedaan naar de veiligheid op de Emmastraat in het voorlopige ontwerp. De conclusies zijn snoeihard. Hoewel in het definitieve ontwerp veel aanbevelingen van de onderzoekers zijn overgenomen, gaven Anja Wijnands (CDA) en Pierre van Rooden (SP) woensdag aan dat de balans nog altijd niet goed is.

Spanningen
De wethouder zegde toe aandachtspunten aan te pakken, zoals het trottoir en de stoep niet op dezelfde hoogte aan te leggen en voor Gooiland toch een fietspad neer te leggen in plaats van een 'shared space'. Een besluit van het college om toch tweerichtingsverkeer in te voeren, de commissie geeft enkel advies aan het gemeentebestuur, zou voor grote politieke spanningen hebben gezorgd. Dat leidde tot het voorstel om de keuze over anderhalf jaar maar aan de kiezer voor te leggen.

Goed geluisterd
Pastoor Jules Dresmé van de Sint Vituskerk en fel tegenstander van de gemeentelijke plannen zei dat de wethouder een volwassen besluit heeft genomen. "U heeft goed geluisterd". 

Jubelstemming
Bewoners en ondernemers van de Emmastraat waren na afloop in jubelstemming. Blijven strijden heeft de voor hen gewenste vruchten afgeworpen. In ieder geval tot en met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Uit de krant