Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Sloop KRO-complex mag ook van Raad van State

Buurt / wijk

HILVERSUM - Ook bij de Raad van State hebben bewoners en het Cuypersgenootschap niet het gewenste antwoord gekregen. Gisteren besloot de voorzieningenrechter van de raad hun verzoek af te wijzen, wat inhoudt dat de plannen voor het KRO-complex op de Emmastraat door kunnen gaan.

Omwonenden en de culturele instantie maakten bezwaar tegen het verstrekken van de omgevingsvergunning door het college van burgemeester en wethouders aan Stebru Transformatie. Hiermee mag de projectontwikkelaar aan de slag met het bouwen van een appartementencomplex (85 woningen) met een parkeergarage, het gedeeltelijk slopen en veranderen van een rijksmonument, het slopen van twee villa's, het kappen van bomen en het aanleggen van een uitrit op een aantal percelen gelegen tussen de Emmastraat, Julianalaan, Wernerlaan en Koningsstraat.

Advies
Begin september oordeelde Rechtbank Midden-Nederland al dat het gebouw plat mag. Hilversum had in de ogen van de rechter zorgvuldig gehandeld. Van de Raad van State mag het al jaren leegstaande pand eveneens tegen de vlakte. Het college is onder andere niet ten onrechte afgeweken van een advies van het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Die beweerde dat er geen bouwkundige noodzaak is om het studiogebouw te slopen. 

Overigens gaat het hier om een voorlopige uitspraak. De Raad van State moet zich ook nog uitspreken over de bodemprocedure. 

Uit de krant