Foto: Bast
Foto: Bast

Arjo Klamer over het 'juiste doen'

Algemeen

HILVERSUM - Geld is de motor van de samenleving. De wereld is gefixeerd op economische effecten en dan met name hoe goed een persoon of bedrijf het doet. In zijn nieuwste boek 'Doing the right thing' betoogt Arjo Klamer dat de focus te vaak op de economische kwantiteiten ligt. Economie draait niet alleen om hoeveel geld te maken is, maar ook op de waarden van het leven, goederen, kunst en kennis.

Dat Klamer dat zegt, is opvallend. Hij is immers hoogleraar culturele economie. De professor geeft les aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zoals hij zelf altijd zegt: "Op maandag geef ik college en op dinsdag heb ik college." Want de SP'er is nu zo'n 2,5 jaar wethouder in de mediastad. In zijn portefeuille heeft hij Participatie, Sociale Zaken, Welzijn en Arbeidszaken en Wijken en Buurten. Die politieke ervaringen - de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk - heeft hij nu gemixt met zijn visie op de economie. Dat heeft geresulteerd in het boek 'Doing the right thing'.

Helemaal van slag
Voor veel economen is dit een ingrijpende verandering in het denken over economie. Sinds de publicatie van zijn boek eind september heeft hij dan ook veel reacties van collega's wereldwijd gehad. "Velen van hen zijn helemaal van slag", zegt hij met een glimlach. "De mooiste reactie heb ik gehad van een student die tegen mij zei dat dit het meest verontrustende boek is dat hij ooit gelezen heeft en waar hij veel inspiratie uit putte."

Cijfers
In zijn boek legt hij een relatie tussen cultuur en economie en legt hij meer de nadruk op andere waarden, wat echt belangrijk is in het leven. Nationale economie wordt altijd geassocieerd met geld, aantal banen en inkomensplaatjes, maar deze cijfers zeggen helemaal niets over het verhaal dat erachter zit.

Wie is beter?
"Stel ik heb een huis van 500.000 euro en jij één van 267.000 euro, maar ik kan het helemaal niet goed vinden met mijn vrouw en ben ongelukkig, terwijl jij een goedkoper huis hebt maar gelukkig bent met jouw vrouw en kind. Dan is de vraag wie er nu beter af is. Volgens de economie ik, omdat ik een duurder huis heb", is het voorbeeld dat Klamer geeft.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant