Foto's: Bastiaan Miché
Foto's: Bastiaan Miché

'Sloop KRO-studio is dieptepunt in geschiedenis monumentenzorg'

HILVERSUM - De voormalige studio van de KRO is een rijksmonument, maar gaat toch tegen de vlakte, evenals een karakteristieke villa aan de Julianalaan. Het verlies van dit erfgoed is van landelijke betekenis, volgens Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. "Hilversum is de enige plaats in Nederland met erfgoed uit de omroepgeschiedenis. Daarvan gaat nu een belangrijk deel verloren."

"De gemeente doet niet anders dan roeptoeteren dat Hilversum een mediastad is. In dat licht is het vreemd dat wethouder Van Vroonhoven juist de belangrijkste herinneringen aan die omroephistorie afbreekt."

Gevonnist
Eric van der Berg, voorzitter van de Historische Kring Albertus Perk, vindt de sloop van de KRO-geluidsstudio nog steeds een onbegrijpelijke beslissing. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft vorige week donderdag gevonnist dat de afbraak van de studio en de villa van architect J.H. Slot niet uitgesteld hoeft te worden.

Teleurgesteld
"De rechtbank heeft al eerder de gemeente procedureel in het gelijk gesteld. We wisten dat ook de Raad van State de sloop niet inhoudelijk zou bekijken. Hoewel wij natuurlijk erg teleurgesteld zijn, was deze uitspraak geen verrassing", aldus Van der Berg.

Wrang
Het Cuypersgenootschap en de bewoners van de Julianalaan namen de laatste juridische stap. "Monumentale kerken zijn er meer in Nederland", zegt Vervat. "Het erfgoed van de omroepen is daarentegen op de vingers van één hand te tellen. De sloop van een van de oudste studio's is daarom niet alleen voor Hilversum, maar voor het hele land een groot verlies. Het is wrang dat aan de ene kant een studio in het MCO-gebouw met veel bombarie wordt hersteld, terwijl een paar honderd meter verderop een rijksmonument wordt gehalveerd. Wij wilden er alles aan doen om dat te voorkomen."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten