Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Groot draagvlak voor nieuwbouwplannen Noord 2.0

Buurt / wijk

HILVERSUM - De keuze van sloop en vervolgens nieuwbouw van de 138 portiekwoningen in Hilversum-Noord kan rekenen op veel steun van de huidige bewoners. Dat meldt woningcorporatie De Alliantie aan HilversumsNieuws. Volgens de corporatie is het draagvlak voor de plannen van Noord 2.0 zo'n 90 procent.

Eind vorige week meldde wethouder Floris Voorink dat de 138 woningen in Noord tegen de vlakte gaan en dat daar 166 galerijwoningen voor terugkomen. Deze nieuwe woningen zijn verdeeld over vijf nieuwe gebouwen.

Stilte
Daarbij meldt de VVD'er dat alle nieuw te bouwen stulpjes in de sociale huursector vallen. Daarmee is een einde gemaakt aan een radiostilte van anderhalf jaar. Vorig jaar maart waren de laatste berichten over het project van de Verschurestraat 134-204, Dasselaarstraat 2-36, Erfgooiersstraat 677-747 en de Van Dijkstraat 30-77.

Een lijn
Terwijl De Alliantie al had ingezet op sloop en nieuwbouw omdat deze complexen uit de jaren 50 niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, hadden veel bewoners toch een andere wens. Zij hoopten dat hun woningen gerenoveerd konden worden. Inmiddels zitten beide partijen op één lijn en kan het project van start.

Opleveren
De woningcorporatie meldt dat de woningen aan de Erfgooiersstraat en de Dasselaarstraat in het tweede kwartaal van 2017 tegen de vlakte gaan. De nieuwbouw moet volgens planning dan in de zomer van 2018 af zijn. Als deze huizen zijn opgeleverd, dan start de sloop van de Verschurestraat en de Van Dijkstraat. Een jaar later - zomer van 2019 - moeten ook deze complexen gereed zijn.

Urgentie
"Een deel van de huurders heeft aangegeven terug te willen keren naar een nieuwbouwwoning op de huidige locatie", laat een woordvoerster van de Alliantie weten. "Een deel van de huurders gaat verhuizen of is al verhuisd via de reguliere inschrijving bij Woningnet naar een andere locatie. Indien nodig verleent de gemeente stadsvernieuwingsurgentie aan diegenen die geen woning kunnen vinden." Tevens meldt de corporatie dat de huidige bewoners gebruik kunnen maken van een terugkeergarantie en verhuiskostenvergoeding kunnen krijgen.

Bouwhoogte
Wethouder Voorink meldde in zijn brief aan de politiek dat een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk is voor Noord 2.0. Dit komt doordat de beoogde gebouwen buiten de huidige bouwvlakken zijn gesitueerd en er niet wordt voldaan aan de maatvoeringseisen (lees: bouwhoogte). Vrijdag is de gemeenteraad bijgepraat over dit plan.

Uit de krant