Foto: William Rutten/Toshy
Foto: William Rutten/Toshy

Iconische popsterren van William Rutten op canvas

Cultureel

HILVERSUM - Als je dertig jaar in het vak zit, wordt het hoog tijd voor een expositie. Toch? Lachend schudt celebrityfotograaf William Rutten zijn hoofd. "Ik vind dat allemaal niet zo belangrijk. Ik heb plezier in mijn werk en mensen genieten ervan, dat is voor mij voldoende." Maar toen Hardrock Café Amsterdam vroeg of hij daar fzijn oto's wilde exposeren, besloot hij erover na te denken. En hij bedeelde graffitikunstenaar Maarten Walraven (Toshy) een rol toe in die expositie. "Gelukkig heeft het goed uitgepakt", grijnst Rutten.

Het is inderdaad niet niks om dertien foto's aan een kunstenaar te geven met de boodschap: Ga je gang. Maak er maar wat moois van. Toch deed Rutten het. Hij ontmoette Toshy in maart 2013 tijdens de expositie 'Timeless Moments' in het Amsterdamse Urban Art House, waar ook werk van Julian Lennon hing. "Ik was daar om Julian Lennon te fotograferen. Het werk van Toshy sprak me meteen aan. Ik dacht: die is leuk en lekker enthousiast."

Googelde
En dus nam Rutten contact op met de kunstenaar uit Breda met de vraag of hij wilde samenwerken. "Toen William belde, wist ik eigenlijk niet wie hij was. Hij was voor mij toen nog niet zo bekend als nu", vertelt Toshy. "Tijdens het telefoongesprek googelde ik hem en wist ik het weer."

Thé Lau
Het idee: Rutten zou foto's geven die Toshy mocht bewerken met urban teksten. Om te kijken of het klikte, gaf Rutten Toshy een foto van de inmiddels overleden zanger Thé Lau, zodat hij kon zien hoe het uitpakte. En het pakte prima uit: beide mannen waren meer dan tevreden en schonken het kunstwerk aan de veiling van Free a Girl. De foto van Thé Lau werd op 12.000 euro afgetikt.

Hussel
Dat was het begin van de samenwerking van het project 'Legends': twaalf iconische popsterren gefotografeerd door Rutten werden bewerkt door Toshy die zich verdiepte in artiesten als Madonna, Pink, Mick Jagger, Prince en Bowie. Gretig las hij biografieën, luisterde naar hun muziek, noteerde opvallende uitspraken en legde linkjes. "En dat hussel ik allemaal door elkaar en dan heb ik mijn eigen verhaal", legt Toshy zijn werkwijze uit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant