Foto: Elsbeth de Jager
Foto: Elsbeth de Jager

Lachende kindergezichten in Libanon

Human Interest

HILVERSUM - Ze geeft eerlijk toe dat ze niet met een heel fijn gevoel afreisde naar Libanon. De Syrische brandhaarden zijn immers nabij. Maar om de kinderen in de vluchtelingenkampen aan de goede kant van de grens blij te kunnen maken met haar boek 'Jamil en Jamila' ging Elsbeth de Jager toch die kant op. Met al die glimlachende jonge gezichtjes was het de reis meer dan waard, blikt de Hilversumse terug.

De koffer zat zaterdag 24 oktober helemaal vol en dat was niet met kleding. Samen met illustrator en uitgever Esther van der Ham ging De Jager naar Libanon met zo veel mogelijk boeken. Deel 1 en 2 van 'Jamil en Jamila' zijn gebundeld en vertaald in het Arabisch. De Hilversumse heeft geen idee hoeveel het er exact waren. "Maar het was goed dat we 30 kilo per persoon mee mochten nemen", aldus De Jager.

Waargebeurd
Dat ze met zware koffers naar Libanon gingen, is een goed teken. Dat betekent dat de laatste periode veel boeken van 'Jamil en Jamila' zijn verkocht hier in Nederland en elders in de wereld. Het werk is vertaald in twaalf talen. Deze boeken met waargebeurde verhalen over de twee vluchtelingkinderen werkt met het principe 'jij een boek, zij een boek'. Wie hier een versie van 'Jamil en Jamila' koopt, koopt er meteen een voor een van de gevluchte kinderen uit Syrië.

Brengen
"Als je dat principe hanteert, dan moet je de boeken ook zelf brengen", zegt de Hilversumse lachend. Overigens is het niet de eerste keer dat ze vluchtelingenkampen bezochten. Twee jaar geleden deelden zij het eerste deel uit van hun boek rond de Turks-Syrische grens.

Veilig
De dames waren goed voorbereid. Zo waren een Nederlandse gids én een lokale reisleider geregeld. Welke kampen ze bezochten, stond vooraf niet vast. Dat was afhankelijk van hoe veilig het rond de kampen was. De brandhaarden, de plaatsen waar de gevechten plaatsvinden, zijn soms enkele kilometers verderop aan de andere kant van de grens.

Ambassade
De enige afspraak die vaststond tijdens de vijfdaagse reis was het bezoek aan de Nederlandse ambassade in Libanon. "In Beiroet zie je praktisch bij elke stap de sporen van de burgeroorlog. Dat zorgt ervoor dat je continu alert bent."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant