Open vuur op de hondenbrug tijdens oud en nieuw. Foto: Bastiaan Miché
Open vuur op de hondenbrug tijdens oud en nieuw. Foto: Bastiaan Miché

Jaarwisseling zonder openbare vuren

Algemeen

HILVERSUM - Wie op 1 januari even na middernacht door Hilversum rijdt, komt grote en kleine openbare vuren tegen. Daar wil burgemeester Pieter Broertjes graag een einde aan maken.

Tijdens 'Het gesprek met de burgemeester' van mediapartner RTi Hilversum zei Broertjes dat hij geen openbare vuren meer wil zien als Hilversum oud en nieuw viert. "We gaan er heel erg op controleren dat mensen geen onverstandige dingen doen, zoals openbare vuren. Zero tolerance wat mij betreft", tekende hij op. 

Schaderegisseur
Mensen die met hun vuurwerk voor schade zorgen en in de kraag zijn gegrepen, krijgen de rekening hiervan gepresenteerd. Opnieuw heeft de gemeente een schaderegisseur in de arm genomen. De gemeente doet op dinsdag 3 januari aangifte bij de politie als er sprake is van schade aan straatmeubilair, openbare verlichting, weginrichting en openbare gebouwen.

Hilversum Viert
Het adagium van Broertjes is al jaren dat het oud en nieuw veiliger en gezelliger moet. Dat doet de gemeente onder andere met een vuurwerkvrije zone en eigen feestprogramma 'Hilversum Viert', waar de centrale vuurwerkshow op het marktterrein onderdeel van is.

Succes
Dat gebeurt ook dit jaar weer, al is een vuurwerkvrij gebied nog niet helemaal zeker. Dat is afhankelijk van een uitspraak van de Raad van State op woensdag 14 december. Vorig jaar was deze zone een succes, zo gaf de burgemeester aan. Hilversumse vuurwerkhandelaren vechten dit aan.

Furore
Tevens zei Broertjes dat Hilversum een voorbeeld is voor veel andere gemeenten. De ogen zijn op de mediastad gericht. "In het land maken we furore met name de vuurwerkvrije zone en de centrale vuurwerkshow."

Uit de krant