Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Krijgt Hilversum slimme straatverlichting?

Algemeen

HILVERSUM - Je bent de mediastad of je bent het niet. Op technologisch front schept dat verwachtingen. In dat licht bezien doet de gemeente nu een verkennend onderzoek om de huidige lantaarnpalen deels te vervangen door zogeheten 'slimme armaturen'. Los van de energiebesparing waarvoor deze palen moeten zorgen, wil Hilversum samen met partners innovatieve diensten ontwikkelen voor inwoners en gebruikers van het dorp.

"Het zijn lantaarnpalen die meer dan licht geven. Ze worden er allengs wel spannender van", legt wethouder Wimar Jaeger uit. Verlichting is wel een belangrijk onderdeel bij de mogelijke aanschaf van deze slimme armaturen, die al in Eindhoven staan. Maar de slimmigheid keert ook terug in de duurzame ledverlichting. De techniek moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de intensiteit van het licht eenvoudig kan worden aangepast.

Oranje
Als het mistig is of op drukke momenten in de week moet de intensiteit omhoog, terwijl de felheid best omlaag kan in daluren. Meerdere kleuren moeten eveneens mogelijk zijn. Als het Nederlands voetbalelftal weer een poging doet kampioen te worden tijdens een EK of WK dat de lamp oranje gloeit, is het voorbeeld dat gegeven wordt.

Oplaadpalen
Maar de palen kunnen nog veel meer. Jaeger oppert dat ze kunnen dienen voor het opladen van de auto, de fiets of de mobiele telefoon. Tevens zou je hiermee onderzoeken kunnen doen naar het aantal auto's of fietsers dat de paal passeert. Daarmee is meteen een einde gemaakt aan de kastjes langs de weg en de kabels die op straat liggen.

5G
"Er is allerlei spul in te maken die te maken heeft met de buurt. Met een ledscherm erop zou je informatie kunnen geven over de buurt: wanneer het straatfeest of de volgende buurtbarbecue is of zet er parkeerinformatie op", zijn de voorbeelden van de democraat. Daarnaast zijn de nieuwe armaturen uitstekend geschikt om daar het nieuwe 5G-netwerk in te stoppen, meent de D66'er.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant