Afbeelding

Energiecafé nieuw initiatief van HilverZon

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Informeren, leren en elkaar wijzer maken. Dat is de insteek van het energiecafé, een nieuw initiatief van de lokale energiecoöperatie over duurzaamheid. Woensdag 1 februari staat de eerste bijeenkomst op de agenda.

Anno 2017 is duurzaamheid een ingeburgerd begrip, alleen heeft iedereen hier een andere definitie van. Olga Reutelingsperger van de raad van toezicht van HilverZon zegt dat er veel verwarring is over het begrip duurzaamheid. Dat merkt de coöperatie zelf ook aan de vragen en opmerkingen die zij krijgt. Tijdens het energiecafé, dat één keer per kwartaal plaatsvindt, wordt een thema op verschillende manieren belicht. "In zijn algemeenheid brengt duurzaamheid nog veel verwarring met zich mee. Voor iedereen is het wat anders. Veel mensen denken aan zonnepanelen, maar dat is lang niet het enige. Die vele andere facetten willen we aankaarten", meldt Reutelingsperger.

Gaan mooi en duurzaam hand in hand in Hilversum, is de vraag die komende woensdag centraal staat tijdens de aftrap van het energiecafé in het St. Aloysius College. Marjan Minnesma van de Klimaatzaak en Joke Vos van de Hilversumse commissie voor Welstand en Monumenten zijn de gastsprekers. Hilversum kent beschermde stadsgezichten. Dat zorgt voor beperkingen op zichtbare duurzaamheidsmiddelen, zoals zonnepanelen. De gemeente zegt nog wel eens nee tegen aanvragen van bewoners die in een beschermd stukje wonen van de Dudokgemeente. Welke impact heeft die beschermde status op de beleving van de gemeente en hoe kunnen bewoners hun woning toch energieneutraal maken? De zaal aan de Schapenkamp 200 is open vanaf 19.30 uur.

Uit de krant