Foto: Beeld en Geluid
Foto: Beeld en Geluid

Brandweer rukt uit voor luisterboek

Algemeen

HILVERSUM - Uitrukken voor een brand, een oefening of een kat in de boom is voor de brandweer heel gewoon. Maar de deur uitsjezen voor een boek komt niet zo vaak voor. Dat was vandaag wel aan de orde voor het Hilversumse korps.

De 24-uursploeg van dienst van Brandweer Gooi en Vechtstreek stapte vandaag in de wagen naar Beeld en Geluid. Daar namen de brandweerlieden het nieuwe luisterboek van Fikkie de Firefighter in ontvangst. 

Kleine expositie
Het verhaal van Fikkie vormt de basis voor een radioverhaal, prentenboek en tentoonstelling voor kinderen van 8 tot 10 jaar en is gemaakt door Stef Visjager. Tegelijkertijd opende er een kleine expositie in Beeld en Geluid, over de geschiedenis van hoorspel en hoe we nu radioverhalen maken, met Fikkie als uitgangspunt.

Winternacht
Het verhaal van Fikkie begint op een stormachtige winternacht in 1929. Toen kwam een magere zwerfhond aanlopen bij een kazerne in Brooklyn. Hij bleek een vaardige brandweerhulp, waarop de brandweermannen hem de passende naam Fikkie gaven.

Brandweerpaal
Hij leerde ladders klimmen en kon zelfs van de brandweerpaal glijden. Fikkie redde tientallen levens doordat hij feilloos de achtergebleven mensen in brandende gebouwen kon vinden. Tien jaar lang versterkte hij ENGINE 203 van het New York Fire Department.

Uit de krant