In december ondertekende de wethouder al een overeenkomst met Crailo. Dat was toen voor de opvang in 2016. Foto: Margôt Brakel
In december ondertekende de wethouder al een overeenkomst met Crailo. Dat was toen voor de opvang in 2016. Foto: Margôt Brakel Foto: Margôt Brakel

Zwerfdierenopvang definitief naar Amersfoort

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het ging tussen Dierenasiel Crailo en Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de opvang van de zwerfdieren voor de komende vier jaar toe te wijzen aan de Amersfoorters. Dat maakt Nicolien van Vroonhoven-Kok vandaag bekend in een wethoudersbrief.

Een commissie heeft beide onderkomens getoetst op een aantal criteria, waarvan kwaliteitsniveau en kwaliteitsborging het zwaarst wogen in het eindoordeel. Volgens de CDA-bewindsvrouw heeft de commissie vastgesteld dat de Amersfoorters de inschrijving met de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft ingediend.

Duidelijk
"Daarmee heeft zij ruimschoots voldaan aan de verwachtingen ten aanzien van de kwaliteitscriteria. Ze heeft een zeer complete inschrijving opgesteld met alle gevraagde onderdelen duidelijk benoemd, onderbouwd en waar nodig ondersteund met bijlagen", aldus Van Vroonhoven.

Educatie
Zij vervolgt: "Met deze transparante inschrijving wordt een hoog kwaliteitsniveau weergegeven, dat controleerbaar is door de opdrachtgever. Niet alleen zal hiermee het dierenwelzijn voor zwerfdieren voor vier jaar zijn verzekerd, ook gaat Dierenbeschermingscentrum Amersfoort met het uitgebreide netwerk een bijdrage leveren aan educatie en informatie over dierenwelzijn in de gemeente Hilversum."

Op orde
Verrassend is de keuze voor het dierenbeschermingscentrum niet. Sinds 2016 vangt Hilversum al de zwerfdieren op in Amersfoort. Volgens Van Vroonhoven was gebleken dat Dierenasiel Crailo destijds haar zaken niet goed op orde had. Daarmee doelde zij onder meer op de financiële transparantie. De nieuwe overeenkomst gaat in per woensdag 1 maart.

Verandert niets
"Voor de mensen die een zwerfdier vinden, verandert er niets. Zij kunnen een gevonden dier nog steeds aanmelden bij de Stichting Dierenambulance Gooi en Vechtstreek, die het gevonden dier naar Amersfoort vervoert", schrijft de wethouder tot slot. 

Uit de krant