Afbeelding
Foto: Globe

'Aanstekelijke Roemeense volksmuziek' in het MCO

Cultureel

HILVERSUM - Het Roemeense orkest Mihai Scarlat keert zondag 5 maart terug voor een concert in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Het ensemble heeft een duidelijke link met Hilversum. Diverse orkestleden wonen hier. Daarnaast gaat het orkest repeteren in het monument aan de Heuvellaan 33.

Kees van Oorschot, manager van het centrum voor kunst en cultuur Globe, en zijn vrouw Els spelen mee in dit Balkan-orkest in Nederland: "Muziek uit Roemenië beweegt zich tussen soepele swing en sentiment. Omdat het volksmuziek is kan het alle kanten opgaan: klassiek, gipsy, maar ook echt volks", aldus Van Oorschot.

Traditioneel
"Het is aanstekelijke muziek die echt uit de mensen komt en amper is genoteerd. Onze gepassioneerde dirigent en artistiek leider Mihai Scarlat is dankzij zijn kennis van het traditionele repertoire als geen ander in staat om de melodieën te arrangeren op authentieke en muzikale wijze."

Onmisbaar
Onmisbaar element in het orkest, dat zondag authentieke volks- en zigeunermuziek uit Roemenië speelt, is het cimbaal. Dat is een liggend snaarinstrument en voorloper van de piano. Samen met de contrabas, accordeon en gitaar vormt het de ritmische motor van het orkest.

Panfluit
Van Oorschot legt verder uit dat het geluid van de panfluit karakteristiek is voor de Roemeense orkestklank. Het instrument neemt zondag een centrale plek in. Tijdens het concert is de nai als solo-instrument te beluisteren, maar ook als tutti-instrument.

Reserveren
Om 14.30 uur begint het concert. Reserveren kan via www.mcogebouw.nl. Een entreekaart kost 17,50 euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen.

Uit de krant