Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

'Boodschap tegen onrecht als collectief uitdragen'

Cultureel

HILVERSUM - De Februaristaking in 1941 geeft nog altijd een krachtig signaal naar de tegenwoordige tijd. Toen stonden duizenden mensen, ook in Hilversum, op tegen de jodenvervolging. Het uitsluiten van groepen mensen en discriminatie vraagt anno 2017 nog altijd de aandacht. Waakzaamheid is geboden, was de boodschap van de sprekers bij de herdenking van de Februaristaking.

Opperrabijn Binyobin Jacobs van het Nederlands Israëlitisch Genootschap sprak zondag op de Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg op vurige toon. Hij kaartte aan dat de tijd wel veranderd is, maar dat er nog altijd sprake is van jodenhaat. Dat de Europese Commissie recentelijk iemand heeft aangesteld om het antisemitisme in Europa te bestrijden is voor hem het meest schrijnende voorbeeld hiervan.

Sleutelwoord
Bij het leggen van struikelstenen, zoals woensdag 15 februari nog gebeurde, houdt de politie een oogje in het zeil. Zo ook zondag bij de herdenking van de Februaristaking. Blijkbaar is dat nodig. Volgens Jacobs is opvoeding het absolute sleutelwoord. Het woord van naastenliefde moet worden verspreid in plaats van het meegeven van haat. Tevens zei hij dat de verhalen van de mensen die hun leven waagden of verloren in de strijd tegen het onrecht verteld moeten blijven worden.

Stilzwijgend
Daarnaast is het de vraag welke kant de stilzwijgende grote meute opgaat, zoals hij dat zei. Een groep voortrekkers, zoals de duizenden mensen die 76 jaar terug het werk neerlegden en in protest kwamen, is niet genoeg. Het gaat om het grote collectief. Die bepaalt volgens Jacobs de richting.

Krant
"Als we de opkomst van het gigantische onrecht echt tegen willen gaan dan volstaat het niet om hier samen te komen en te herdenken. En dat we vervolgens in de krant lezen dat het een mooie bijeenkomst was en dat er mooie woorden werden gesproken. Als we er echt iets aan willen doen dan moeten we de boodschap als collectief uitdragen", luidde de conclusie van de opperrabijn.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant