Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

D66: 'Meer geld van gemeenten naar GNR'

Natuur en Milieu

HILVERSUM – De gemeenten in het Gooi mogen wat D66 Hilversum betreft meer geld geven aan het Goois Natuurreservaat (GNR). Dat stelt de partij aan de vooravond van het debat in Spant! In Bussum, waar vanavond gesproken wordt over de toekomst van de regionale organisatie.

Het GNR moet toekomstbestendig worden gemaakt. De organisatie staat onder druk. Dat heeft te maken met de plannen voor samenwerking met de PWN en het rapport van oud-minister Pieter Winsemius. Dat heeft voor een discussie gezorgd in de regio over het GNR.

Basale functies
Daarnaast zijn in de afgelopen jaren ook de geldstromen minder geworden van de partners. Momenteel is er een bezetting van 28fte (arbeidsplaatsen). Volgens D66 Hilversum kan die capaciteit bijna alleen ten behoeve van het beheer van de vele gronden worden ingezet. Budgettaire ruimte voor capaciteit voor professionele funding, marketing, laat staan voor het optuigen van basale functies binnen een organisatie, zoals HRM en ICT, stellen de democraten.

Beleidsplan
Er ligt nu een beleidsplan op tafel waarvoor 420.000 euro extra nodig is. Met dat bedrag kan het GNR starten met het versterken van de werkorganisatie, professionalisering van de fondsenwerving en kan zij naar andere verdienmodellen gaan kijken. "Dat lijkt ons noodzakelijk. Helder is dat dit begint met investeren", aldus D66 Hilversum.

Overtuiging
De fractie is dan ook van mening dat de Gooise gemeenten de portemonnee moeten trekken voor de organisatie die de natuur beheert. De natuur die belangrijk is en waar velen van genieten. Het geld moet er gewoon komen, is de overtuiging van de democraten.

Bioscoopkaartje
Ook al omdat Winsemius stelde dat de gemeenten in de regio qua bijdrage voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. "Gemeenten betalen nu circa 6 euro per inwoner aan het GNR, tijdelijk een euro extra. Dat is nog niet eens een bioscoopkaartje per inwoner", meldt de fractie.

Solide
Na de debatavond moet het GNR wat D66 Hilversum betreft zich vooral kunnen richten op het uitvoeren van de primaire taken mét een solide basis voor de toekomst.

Uit de krant