Maarten Vermeulen blikt terug op de actie honderd dagen afvalvrij leven.
Maarten Vermeulen blikt terug op de actie honderd dagen afvalvrij leven. Foto: Koosje de Beer

Afval scheiden is in het systeem te krijgen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Geen 8,8 kilo restafval per week, zoals een gemiddeld huishouden in de regio Gooi en Vechtstreek, maar slechts 1,1 kilo gemiddeld: dat is het mooie resultaat van de campagne honderd huishoudens in honderd dagen 100 procent afvalvrij. Maarten Vermeulen deed met zijn gezin mee aan deze actie van het GAD. Hij kijkt er met een goed gevoel op terug. "Ik heb deze week voor de eerste keer in drie maanden de grijze kliko met restafval aan de weg gezet."

Samen met de andere deelnemers van 100-100-100 startte Vermeulen met zijn vrouw en kinderen op 11 november 2016 met de uitdaging. Via het online platform gad.100-100-100.nl kregen zij elke week een nieuwe 'afvalopdracht'. Met de andere deelnemers konden ze op het platform tips en ervaringen uitwisselen, vragen stellen en wekelijks het gewicht van hun restafval invoeren.

Kattenbakkorrels
Vermeulen heeft het trouw elke week gedaan. "Voor ons gezin kwamen we uit op 300 gram per week", vermeldt hij trots. "We hebben alleen ook een kat en een hond en die zorgen voor meer restafval. Kattenbakkorrels zijn bijvoorbeeld niet te recyclen. In totaal gooiden we daarom rond de anderhalve kilo per week in de grijze kliko."

Kant-en-klaarmaaltijden
Geen haast hebben bij het boodschappen doen en zelf je eten koken: volgens de enthousiaste Hilversummer zijn dat de belangrijkste tips voor succesvol afval scheiden. "Ik bedenk van tevoren wat ik nodig heb en neem zelf tassen mee om de spullen in te doen. Dat scheelt echt veel", klinkt het overtuigend. "Ook kopen we geen kant-en-klaarmaaltijden. We vinden dat eten minder gezond en lekker, maar bovendien zijn die producten vaak in veel plastic verpakt."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant