Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Opvang zwerfdieren bekrachtigd

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Dierenbeschermingscentrum Amersfoort en wethouder Nicolien van Vroonhoven hebben de samenwerking voor de opvang van zwerfdieren bekrachtigd. Maar er gebeurt meer dan alleen opvang, ook voorlichting. 

Zwerfdieren, zoals hond, kat of konijn, die in Hilversum worden aangetroffen, worden komende vier jaar verzorgd en opgevangen in Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (DBCA). Tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst woensdag 15 maart lichtte wethouder Nicolien van Vroonhoven toe dat de samenwerking veel verder gaat.

"Vorig jaar heeft de gemeenteraad de eerste nota dierenwelzijnsbeleid vastgesteld," aldus Nicolien van Vroonhoven. "Waar in de wet de opvang van zwervende huisdieren is geregeld, nemen we in deze nota ook de verantwoordelijkheid voor wilde dieren. De basis is dus op orde. Nu gaan we er verder invulling aan geven. Dat doen we samen met partners, zoals DCBA. DBCA is een opvanglocatie maar ook het een kenniscentrum. Daarom gaan we met ze samenwerken om onze inwoners te informeren over dierenwelzijn, diergedrag en dieren houden. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting op scholen, lezingen en stadssafari's om de natuur in de stad te ontdekken."

DBCA heet een ruim opgezet centrum in de bossen bij Amersfoort. Mensen die een zwerfdier vinden, kunnen de Stichting Dierenambulance Gooi en Vechtstreek bellen, die het gevonden dier naar Amersfoort vervoert.

Algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming is blij met de samenwerking tussen de gemeente en het opvangcentrum. "Zeker omdat we nu naast onze expertise op het gebied van de opvang van dieren ook op andere terreinen kunnen helpen het gemeentelijk dierenwelzijn naar een hoger plan te tillen".

Uit de krant