Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Cuypersgenootschap heeft zorgen over plannen oude postkantoor

Algemeen

HILVERSUM - Dat er interesse is in het oude postkantoor en de directe omgeving aan de Oude Torenstraat is op zich goed nieuws. De Stichting Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, waakt voor te veel euforie. Dat er woningbouwplannen zijn voor deze locatie is op zich goed. Zorgelijk vindt zij de grootschalige verbouwing van het voormalige onderkomen van de post, die op de rol lijkt te staan. Zorgvuldige planvorming en behoud van cultuurhistorische waarden moeten vooropstaan in dit proces.

Het Cuypersgenootschap is, zoals wel vaker, in de pen geklommen om de zorgen te uiten. In het recente verleden sprak deze organisatie zich al uit over het KRO-complex en het voormalige GAK-gebouw. Nu brengt de stichting haar bezorgdheid over ten aanzien van het oude postkantoor.

Kwaliteiten
"Het is noodzakelijk dat de historisch gegroeide kwaliteiten van dit deel van het centrum voor de toekomst behouden blijven", is het dringende beroep dat de stichting doet op de mogelijke nieuwe eigenaar van het pand.

Juichen
??????
Momenteel kijkt een ontwikkelaar naar herontwikkeling van deze grotendeels leegstaande gebouwen. Dat vindt het Cuypersgenootschap toe te juichen. Duurzame herbestemming van deze locatie is noodzakelijk. Weliswaar zijn de plannen nog niet openbaar, maar een recent verslag van de Commissie voor Welstand en Monumenten heeft de landelijke organisatie enig inzicht gegeven in de plannen.

Naoorlogs
"Men gaat uit van hergebruik van het postkantoor en sloop van het kantoorgebouw van Maaskant. Zorgelijk is het voornemen om het postkantoor zeer grootschalig te verbouwen en op te toppen. Ook lijkt herbestemming van het naoorlogse kantoorgebouw niet serieus te zijn onderzocht", zo is te lezen in de brief.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant