Toneel Spreekt speelt vanavond onder het schilderij van Ruud de Wild.
Toneel Spreekt speelt vanavond onder het schilderij van Ruud de Wild. Foto: Ruud de Wild

Luisterboekvoorstelling Anne Frank in Museum Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Onder het schilderij 'Dochter van Edith en Otto' van Ruud de Wild speelt Toneel Spreekt het toneelstuk 'Het dagboek van Anne Frank'. De tentoonstelling 'Trigger' over vrede en oorlog in Museum Hilversum past als decor heel goed bij de leesuitvoering van het bekende verhaal, zo meldt Guus Beijer.

Beijer zelf is onder andere regisseur. Hij is initiatiefnemer van Toneel Spreekt, dat vorig jaar voor het eerst Anne Frank vertolkte, al is 'voorlezen' een betere bewoording. "Blijkbaar is het veel intenser om te horen dan te zien", is zijn ervaring. "De dramatiek en intensiteit worden voor de toeschouwer daarmee vergroot. Het geheel werkt als een soort luisterboek", merkt Beijer op.

Doorgeven
Als het aan Beijer ligt, dan keert de bewerking van Peter van Bokhorst van 'Het dagboek van Anne Frank' iedere 4 mei terug op de Hilversumse agenda. Doorgeven van dit verhaal is belangrijk en zorgt nog altijd voor veel emotie.

Taal
"Het stuk maakt toch altijd veel los. Veel meer dan ik dacht", aldus Beijer. "De mooie taal van Anne en alles wat ze meemaakt zijn zo beklijvend. Die grijpen echt heel erg aan, ook al weet iedereen hoe het verhaal afloopt."

Traditie
Een andere traditie is personen uit de actualiteit en politiek erbij te betrekken. Zo deden in 2016 Léonie Sazias en Tineke Verburg mee. Dit jaar vertolkt Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks, de rol van Otto Frank. Zangeres Marlous Lazal is de verteller.

Benedenzaal
De streeftijd om vanavond te beginnen is 20.45 uur. De voorstelling is in de benedenzaal van het museum aan de Kerkbrink. Voor de pauze zijn de acteurs ongeveer 75 minuten bezig en daarna nog een half uur. De entree is vrij.

Uit de krant