Celine Mureau, die al sprak tijdens de herdenking van de Februaristaking, is een van de onderzoekers van 'Hilversum in Oorlogstijd'.
Celine Mureau, die al sprak tijdens de herdenking van de Februaristaking, is een van de onderzoekers van 'Hilversum in Oorlogstijd'. Foto: Bastiaan Miché

'Collega's en buren liep niet met grote boog om NSB'ers heen'

Cultureel

HILVERSUM - In Hilversum is in '40-'45 weerstand geboden tegen de nationaalsocialistische organisatie en haar leden, maar Hilversummers liepen niet met een grote boog om hen heen. Dat is een conclusie die te trekken is uit de eerste resultaten van het grote onderzoeksproject 'Hilversum in Oorlogstijd' door Museum Hilversum, de gemeente, de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk en de Universiteit Utrecht.

Dat Hilversummers weerstand boden blijkt volgens de onderzoekers onder meer uit het feit dat vestigingen van de NSB en verwante organisaties werden gevandaliseerd. Tevens komt naar voren dat het lidmaatschap van de NSB slecht was voor de portemonnee. Winkels van NSB'ers werden actief vermeden en ook andere zelfstandigen zoals dokters betaalden de prijs voor hun politieke overtuiging.

Cohesie
"Daar stond wel wat tegenover. De NSB in Hilversum was opgesplitst in allerlei kleinere groeperingen die geregeld samenkwamen om de koers van de partij te bespreken of het nationaalsocialistische gedachtegoed uit te dragen. Soms stonden er ook festiviteiten op de agenda. Deze organisatiestructuur van de NSB was erop gericht de sociale cohesie onder de leden te vergroten. Gezelligheid hoorde dus ook zeker bij het lidmaatschap", melden de onderzoekers.

Hecht
Onderling bleken de vriendschappen van sommige Hilversumse leden behoorlijk hecht. Andere vrienden, collega's en buren die geen lid waren, keurden de keuze voor de NSB af, maar waren tijdens het strafproces na de oorlog wel bereid om een gunstige verklaring over de persoon af te leveren.

Populair
"Sociale relaties met niet-leden waren dus niet geheel onmogelijk in Hilversum - populair was de NSB'er niet, maar oude vrienden, collega's en buren liepen niet noodzakelijk met een grote boog om hen heen", is een andere conclusie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant