Afbeelding

Programma 4 mei-herdenking

Algemeen

HILVERSUM - Dr. Jolande Withuis verzorgt de zesde Bill Minco-lezing tijdens de 4 mei-herdenking in Hilversum. Dat doet zij vanaf 18.30 uur in Theater Gooiland.

Tot 2014 was Withuis als onderzoekster verbonden aan het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies. Tevens was zij jarenlang columniste voor Opzij. Vorig jaar publiceerde zij de biografie 'Juliana. Vorstin een mannenwereld', waarover zij op 21 februari nog sprak tijdens Hilversum in gesprek in Filmtheater Hilversum.

Rie Lips-Odinot
De Bill Minco-lezing is genoemd naar de bekende verzetsstrijder en voormalig Hilversums gemeenteraadslid en wethouder. In haar lezing gaat zij dieper in op het verzetsverleden, de arrestatie, de gevangenschap en het naoorlogse politieke werk van de Hilversumse Rie Lips-Odinot.

Stadsdichter
In de schouwburg houdt burgemeester zijn toespraak. Hij staat stil bij de heldhaftige optredens van zes Hilversummers tijdens de bezetting. Stadsdichter Robert Grijsen draagt hier zijn gedicht voor dat hij schreef voor deze herdenking.

Stille tocht
De Bill Minco-lezing is een vast onderdeel van de 4 mei-herdenking in Hilversum. Om 19.30 uur begint de stille tocht van Gooiland naar het Rosarium aan de Boomberglaan. Om 20.00 uur worden hier de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Uit de krant